Criza: vocile ICDE în timpul pandemiei (5)

Punctele tari ale României în contextul actual sunt, în primul rând, resursele – acestea fiind atât cele naturale, cât şi resursa umană, exprimată ca forţă de muncă, „inteligenţa”. De altfel emigraţia forţei de muncă şi a „creierelor” şi îmbătrânirea populaţiei sunt menţionate şi la capitolul ameninţări şi vulnerabilităţi. „Geografia” ca relief sau mediu natural propice agriculturii şi turismului este menţionată foarte frecvent, în diferite moduri.

Este interesant de observat că, în timp ce pentru toate celelalte grupe de vârstă agricultura şi resursele naturale sunt pe primul loc în topul punctelor forte, pentru segmentul tânăr, până în 34 de ani, „democraţia” este menţionată, alături de resurse, cel mai frecvent. Este o perspectivă cu totul nouă să observăm că tinerii educaţi văd democraţia în România nu ca pe un ţel pentru construcţia viitorului, ci ca pe un fundament pe care se poate clădi.

Educaţia (precară), corupţia şi clasa politică (slabă) sunt pe primele locuri când vine vorba despre vulnerabilităţile României de azi. La acestea se adaugă infrastructura şi lipsa de competenţă în diferitele sectoare ale administraţiei. Indiferent de segmentul de vârstă, locaţie sau educaţie, corupţia este detaşat pe primul loc în topul menţiunilor (şi aceasta e doar o confirmare a numeroase studii calitative sau cantitative desfăşurate anterior), aspect care trebuie să atragă atenţia politicienilor asupra priorităţilor pe care trebuie să şi le impună. Abandonarea luptei anti-corupţie sau considerarea acestui capitol ca încheiat deci este o greşeală în faţa acestui public.

-Cristian Popa, Raport ICDE, 2 iunie 2020

 

*Criza : vocile ICDE în timpul pandemiei / coord.: Raluca Moldovan, Thomas Tolnai, Valentin Naumescu. – Timişoara : Editura Universităţii de Vest, 2020

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *