Criza: vocile ICDE în timpul pandemiei (3)

Azi ne confruntăm cu o altă criză nouă. Ea nu e datorată nici unui fenomen natural, nici unei voinţe criminale. La origine e un virus. Mai greu de perceput decât particula de cenuşă „scuipată” de vulcanul islandez, mai greu de oprit decât un terorist înarmat până-n dinţi. O criză la fel de neaşteptată ca erupţia unui vulcan care nu mai fusese activ din 1823 şi la fel de paralizantă pentru „distanţa socială” ca ticăloşia unui criminal. O criză care loveşte întreaga societate europeană.

În vremuri ca acestea, avem nevoie de trei lucruri. În primul rând, de încredere în capacitatea de a găsi soluţii. Sunt convins că medicii vor selecta cele mai bune tratamente, iar epidemiologii vor descoperi un vaccin într-un interval mai scurt decât ne imaginăm azi. Avem nevoie, apoi, de calm. De minţi limpezi, care să poată lua decizii calculând cât mai precis şi căutând protecţie pentru cât mai mulţi. În fine, solidaritatea e un ingredient absolut necesar. În joc e soarta societăţii noastre, nu a unuia dintre popoare şi cu atât mai puţin a unui ins ori a unui grup.

În cultura europeană, criza e o oportunitate. De a inova, de a ameliora, de a croi o viaţă mai bună. Aşa va fi şi acum.

-Cristian Preda

*Criza : vocile ICDE în timpul pandemiei / coord.: Raluca Moldovan, Thomas Tolnai, Valentin Naumescu. – Timişoara : Editura Universităţii de Vest, 2020

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *