Criza: vocile ICDE în timpul pandemiei (1)

Argumentul acestui proiect editorial rezidă tocmai în spontaneitatea, emoţia şi intensitatea lui. În vremuri tulburi, care le schimbă viaţa, oamenii doresc să înţeleagă ce li se întâmplă, să îşi comunice gândurile, să îşi apere valorile, să anticipeze evoluţiile şi schimbările din ţările lor şi din lume, chiar şi atunci când – sau mai ales atunci când – evenimentele se petrec sub ochii lor, când dinamica este accelerată, iar variabilele şi necunoscutele sunt multiple.

Criza ar putea trece peste câteva luni, sau poate într-un an sau doi, nimeni nu ştie exact. Textele vor rămâne însă neclintite şi imortalizate, ca o mărturie a acestei experienţe pe care o traversăm, aşa cum au fost ele scrise la momentul respectiv, de autori cu diverse înţelegeri profesionale şi intelectuale ale contextului crizei şi cu variate viziuni asupra viitorului, sub presiunea unei ameninţări ieşite din comun. Unele scenarii prezentate aici probabil se vor invalida, dar altele se vor confirma în anii care vin. Paginile care urmează devin astfel proba supusă judecăţii timpului a capacităţii analitice, de sinteză şi prospective a think tank-ului ICDE din vremea pandemiei de COVID-19.

Acest volum răspunde, cel puţin în parte, nevoii noastre de a surprinde, descrie şi imortaliza secvenţa intelectuală a unei mari crize, ca o fotografie care rămâne peste timp. Este o reflecţie fierbinte asupra unui timp critic, despre care se spune că va schimba lumea.

-Valentin Naumescu

*Criza : vocile ICDE în timpul pandemiei / coord.: Raluca Moldovan, Thomas Tolnai, Valentin Naumescu. – Timişoara : Editura Universităţii de Vest, 2020

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *