Christian Chavagneux: Cele mai faimoase escrocherii din istorie. De la colierul reginei la afacerea Madoff

Jeanne de La Motte, orfana care a pus la cale celebra afacere „Colierul reginei”, avînd astfel o contribuție importantă la căderea monarhiei franceze; Ivar Kreuger, care a conceput, cu 20 de ani înainte de înființarea lor, ceva între Fondul Monetar Internațional și Banca Mondială de mai tîrziu; Carlo Ponzi și faimoasa lui piramidă; Bernard Madoff, reprezentantul tipic al dinamicii finanțelor americane și internaționale din ultima jumătate de secol. Christian Chavagneux ne arată care au fost mecanismele unor fraude celebre din istorie și motivele pentru care au reușit inițiatorii lor, înainte de a spune povestea căderii acestora – la fel de spectaculoasă ca succesul pe care l-au avut.

Potrivit autorului, escrocul joacă un rol subversiv față de autoritățile dominante și de toți cei destul de puternici ca să facă regulile jocului în care ceilalți trebuie să se înscrie. El îi ia în colimator, îi jumulește de bani, îi ridiculizează. Aceasta contribuie cu siguranță la transformarea escrocilor, cu sau fără voia noastră, în personaje care ne fascinează și ne vor fascina încă multă vreme.

Traducere de Nicolae Constantinescu

Doctor în economie, Christian Chavagneux este în prezent editorialist al revistei Alternatives Économiques şi colaborează cu France Inter, post public de radio, şi cu BFM Business, post de radio şi televiziune francez de ştiri din domeniul afacerilor. Dintre cărţile publicate, menţionăm Une brève histoire des crises financières. Des tulipes aux subprimes (2013, 2020), Les paradis fiscaux (coautor, 2012, 2017), Les Aventuriers de la finance perdue (coautor, 2016) şi Le pouvoir des multinationales (coautor, 2018).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *