A. Gould Lee – Regina Mamă Elena a României (2)

În afară de părinții ei, personajele cele mai importante din micul univers al Elenei au fost bunicul și bunica ei, regele George I și regina Olga, care locuiau în Palatul Vechi și cărora ea și ceilalți membri ai familiei le spuneau Opapa și Omama. Apoi, în ordinea importanței pentru ea, erau frații ei George și Alexandru, mai mari decât ea cu cinci și, respectiv, doi ani. În Atena, la diferite reșe- dințe, locuiau unchi, mătuși și verișori mai mici. Pentru toți, Elena era „Sitta“, numită așadatorită eforturilor lui Alexandru de a-i spune în engleză sister „surioară“ în copilărie, și așa i-a rămas numele.

Cele mai îndepărtate amintiri ale Elenei sunt legate mai ales de casa tatălui ei din Atena, reședința oficială, construităpentru el în spatele Palatului Vechi, cu aspect de cazarmă, care dădea în Piața Constituției. Ea își mai amintea și de casa de lațară a tatălui ei, aflată pe moșia regelui, unde era și Palatul de vară de la Tatoi, la poalele dealurilor împădurite de la nord deAtena. „Era o casă mare, rudimentară, care aparținea bunicului. Acesta i-a cedat-o tatălui meu“, scrie regina Elena. „Mobila detres- tie era și ea primitivă, la fel ca în Palatul de vară, și nu exista apă curentă sau lumină electrică. Deoarece bunicul aveaconcepții de viață spartane, nu le-a permis părinților mei să facă nici un fel de îmbunătățiri. Când am mai cres- cut, am înțeles câtde greu trebuie să-i fi fost mamei mele să trăiască în asemenea condiții, dar pentru noi, copiii, casa era un adevărat paradis.Lumânările și lămpile cu petrol, precum și băile matinale în butoi făceau toate parte din casa noastră iubită din Tatoi, și nouă nuni se păreau deloc neobișnuite.“

Pentru că la vremea respectivă condițiile de viață din provinciile Greciei erau și mai primitive decât la  Tatoi Elena și frații ei nu prea călătoreau departe de Atena, exceptând excursiile cu iahtul bunicului lor, Amphitriti, unde cel mai mult le plăceasă-i ajute pe marinari să lus- truiască alămurile. Vara uneori plecau cu iahtul spre Corfu, alteori spre Veneția, de unde luau trenul pentru a o vizita pe bunica din partea mamei lor, împărăteasa văduvă Frederick, care locuia la castelul Friedrichshof, lângă Frankfurt.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *