Concert Sabin Drăgoi la Sala Radio – Un Centenar al folclorul românesc autentic

În această lună derulată sub semnul Centenarului României, Orchestra de Cameră Radio vă invită miercuri, 12 decembrie (19.00), la un concert care va aduce în fața publicului de la Sala Radio folclorul românesc autentic, prin creațiile compozitorului Sabin Drăgoi, un neobosit în exploatarea tezaurului folclorului românesc și un ambasador al folclorului românesc peste hotare, cum era descris de presa vremii.

Descoperim în propriile cuvinte dragostea pentru poporul român pe care o mărturisea Sabin Drăgoi.”Împins de dragostea nemărginită pentru poporul nostru și pentru sufletul său bogat în manifestările artistice am întreprins desgroparea comorii noastre muzicale în mod sistematic la începutul anului 1923. Această comoară este infinit de bogată. Este inepuizabilă. Cred totuși că întregul efort al nostru de pînă astăzi rămâne neînsemnat în raport cu reala bogăție a acestui folclor”, fragment din revista Vrerea anul II, nr.1 1933, Timișoara.

Sabin Drăgoi – ”Pentru mine este o plăcere, o distracție, a scrie muzică”

Revista Banatul condusă de A. Cotruș anul III, iunie –iulie 1928, ce apare la Timișoara, consemnează debutul lui Sabin Drăgoi și însemnătatea lui pentru epoca ce urma să o traverseze uman și artistic:  ”De când s-a publicat în revista Convorbiri literare Nunta Zamfirei de Coșbuc, de când Academia a premiat Poeziile lui Goga, de cînd Aurel Vlaicu mai întâi a apărut cu aeroplanul său pe Cerul Capitalei, nu s-a mai auzit asemenea debut. Sabin Drăgoi e un creator de gen, un realizator de mult dorit și care, apare întrecând așteptările. În acest înțeles l-a sărbătorit publicul, critica, presa, pînă și dincolo de hotarele României”    

”Sabin Drăgoi a dat dovadă de cel mai bogat crez:a studiat în prelabil isvoarele inepuisabile ale sufletului poporului românesc și după aceste explorări cardinale, fostul elev al Academiei din Praga, s-a devotat misiunii de înaintemergător  al muzicii etnice românești”, crâmpei din aceeași revistă ce dedica patru articole compozitorului Sabin Drăgoi, anticipând contribuția sa în domeniul folclorului și al culturii române.

Bilete la acest concert se găsesc pe: https://www.bilete.ro/orchestra-de-camera-radio-orchestra-populara-radio/ și în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmediosemnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *