În polonă: Insula latină. Antologia nonficțiuniii românești

În ziua de 16 octombrie 2018, la Varşovia, s-a lansează o importantă și inedită publicație în limba polonă, cu titlul Insula latină. Antologia nonficțiuniii românești, editată de Fundația Centrul KARTA în această toamnă. Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român de la Varşovia.

Lucrarea, care a apărut cu sprijinul Centrului Naţional al Cărţii din România, cuprinde texte semnate, printre alţii, de Martha Bibescu, Mihail Sebastian, Alexandru Paleologu, Virgil Ierunca, Dan M. Brătianu, Lilly Marcou, Regina Ana a României, Ioana Raluca Voicu-Arnăuţoiu, Gheorghe Leahu, Doina Cornea şi Corneliu Coposu. Perioada istorică reflectată în aceste texte este cea cuprinsă între 1918 şi 1989, împărţită în patru epoci: perioada interbelică, al Doilea Război Mondial, începutul comunismului (1946-1964) şi epoca lui Nicolae Ceauşescu (1965-1989).

Lansarea lucrării a avut loc la Casa Întâlnirilor cu Istoria din Varşovia, iar la eveniment, din România, au participat domnul Theodor Paleologu, care a discutat despre noul volum alături de domnul Bogumił Luft, coordonatorul antologiei, scriitor şi publicist, fost ambasador al Poloniei în România şi Republica Moldova.

Tot cu ocazia lansării acestei publicaţii dedicate României, ICR Varşovia va fi organizată o proiecţie specială a filmului documentar Licu, o poveste românească, în regia Anei Dumitrescu, în ziua de 21 octombrie, tot la Casa Întâlnirilor cu Istoria din Varşovia. Documentarul vorbeşte despre România ultimului secol şi este o metaforă despre propria condiție și efemeritate, o lecție de viață, dar și un veac de supraviețuire. Personajul principal, Liviu Canţer, un bărbat în vârstă de 92 de ani, a supravieţuit unor evenimente istorice majore. Filmul a câştigat Marele Premiu la Festivalul Dok Leipzig 2017. Proiecţia va fi inclusă în stagiunea de filme a Casei Întâlnirilor cu Istoria, dedicată în special filmelor istorice, documentare şi de cinematecă, care se bucură de un mare succes de public.

Casa Întâlnirilor cu Istoria din Varşovia este cel mai important spaţiu dedicat istoriei recente din capitala poloneză, gazdă a numeroase dezbateri, expoziţii, proiecţii de filme, bucurându-se de un public numeros şi variat.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *