Acum și pentru viitor: ”Vinul de-altădată”

Ar putea fi nu numai 44 de pahare, ci 66.

Pentru că, așa am numărat (și, fiindcă îmi place numărul, nu o mai fac încă o dată) la cuprinsul volumului – mi-nu-nat – scos (la cote editoriale foarte înalte, ca toată cărțile pe care le scoate această casă editorială) de Baroque Books and Arts: Ion Pillat – Vinul de-altădată.

Cam 66 de poeme sunt adunate pe-o carte, pe aceasta numită mai sus mai exact – de aceea, fără să fie în vreun fel constrîngătoare, invitația la 66 de pahare. Pe an, să zicem! 5-6 pe lună. Cu vin bun.

ZOOM: „Antologia invită cititorul «să deguste» vinul mitologiilor eline şi romane, să se lase pătruns de umbrele, ecourile şi reverberaţiile unor locuri ca Balcicul, de pildă, răscruce culturală greco-latină şi tracică. Personaje antice ca Eros, Pan, Minerva, Dionysos, Apollo, nimfe şi fauni, care asociazã frenezia muzicii cu voluptatea băuturii şi a iubirii, dar şi vestigii ale civilizaţiilor de demult ca: amfore, urne, sarcofage, păstrătoare ale absenţei, sunt invocate de Ion Pillat în procesul de filtrare al propriilor trăiri, decantate prin lectură şi contemplaţie. Vinul vechi ce leagă prezentul de trecut e totodată simbolic înrudit cu apele mării care înghit fără încetare ţărmurile. Versul Pe noi ne-mbată numai Timpul («Unei amfore»), devine astfel semnificativ pentru percepţia pillatiană asupra extazului resimţit de efemer.“ – MONICA PILLAT şi DANA VASILIU (autoare și ale textului care deschide acest proiect editorial neobișnuit, lăudabil și foarte reușit – ”Simbolistica vinului în poemele lui Ion Pillat”)

În urmă cu aproape doi ani am publicat pe Lapunkt un amplu interviu cu un om care iubește, pentru că acest om cunoaște bine, vinul: Cezar Ioan – unul dintre conaționalii noștri care au făcut și care fac enorm pentru ideea de cultură a vinului, ”cultură” în foarte multe și generoase sensuri. ”Vinul este singura ființă vie lichidă”, spune, în cadrul acelui interviu, Cezar. Și, tot el: ” Nu eşti singur. Vinul este o băutură cu un potenţial evocator fără seamăn. Vinul cheamă – trecutul, viitorul. E ca un medium. Aşa a fost de la bun început şi de asta e şi acum atît de fabulos. A propos şi ne nevoia de verticală a omului – aşa a fost şi atunci, cu mii de ani în urmă. Un fel de „scară” pe care un om ieşea din el însuşi.”. Și, de asemenea, Cezar (rezum acum) – vinul este, pesemne, cea mai culturală dintre licori, cu o biografie și cu o imensă bibliografie culturală în portofoliul său.

Ce vreau să spun făcând apel, printr-un ocol (despre care trebuie să spun că este, pentru mine, foarte plăcut), la această trimitere? Inclusiv aceasta: că și volumul de față – Ion Pillat – Vinul de-altădată -, dar și restul cărților despre vin (deci, despre cultură, despre filozofie, despre cumincare) de Baroque Books and Arts din seria ”In vino veritas” spun răspicat, cu alte cuvinte și cu alte argumente, același lucru: vinul este, sub raport culturală, un personaj distinct, uneori fără pereche, fabulos.

A propos de colecția In vino veritas:

Vinul de-altădată, cartea cu care se îmbogățește în mod fericit colec­ția In vino veritas, dezvăluie un amplu și arborescent poem al viței-de-vie și al vinului. Subtitlul „Antologie din lirica lui Ion Pillat“ este înșelător. Monica Pillat (nepoata poetului, ea însăși poetă distinsă și talentată, dar și descendenta directă a lui Ion C. Brătianu, întemeietorul „raiu­lui“ de la Florica, în locurile unde și Constantin Brâncoveanu se retrăgea la culesul viilor, iar, ceva mai târziu, Liviu Rebreanu și-a cumpărat propria vie) și Dana Vasiliu nu au făcut o simplă selecție de poezii, ci au reîntregit din versuri mai mult sau mai puțin răspândite (Calendarul viei este, prin el însuși, foarte adunat) în opera poetică a lui Ion Pillat, un poem unitar, de mare întindere – cel mai frumos, cel mai profund, cel mai încărcat de semnificații și cel mai seducător –, dedicat viței-de-vie și vinului din literatura română.“ – VALERIU STOICA

Și, încă o dată, în legătură cu această colecție – In vino veritas: volumul de față este publicat cu sprijinul Avincis Vinuri SRL și al firmeinde avocatură ”Stoica și asociații”: pentru ambele, numele lui Valeriu Stoica este punct focal. Colecția întreagă, de altfel, e coordonată de compania de vinuri a profesorului Valeriu Stoica.

Să mai spunem că antologia de față este generos înrădăcinată în cele trei volume de poeme ale lui Ion Pillat în edițiile îngrijire de Cornelia Pillat, ”Ion Pillat. Opere complete”. De asemenea, să mai spunem și că, din perpectivă tematică, poeziile care sunt antologate în acest volum sunt grupate în șase secțiuni: ”Dionysopolis”, ”Calendarul viei”, ”La culesul viei”, ”În cramă”, ”Toamnă la Florica”, ”Chemare”.

Sănătate! Citiți cu atenție și cu lentoare, ca și cum ați degusta, această carte! Și. atenție la vinul vechi, la ”vinul de-altădată”, la vinul, atît de bun, de delicat, de puternic, al poezie de altădată! De altfel, aceasta din urmă, pentru că e poezie așa de bună, este și de acum. Și e și pentru viitor.

 

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *