Gérard Chaliand, Arnaud Blin (coord.), „Istoria terorismului. Din Antichitate pînă la Daesh” (1)

Sectele religioase sau alte grupări învestite cu o misiune mai mult sau mai puțin sacră care au folosit din plin teroarea sunt și ele foarte numeroase. Putem menționa secta așa‑numiților thugs care, începând din secolul al VII‑lea, i‑a terorizat pe călători în India până când a fost lichidată la mijlocul secolului al XIX‑lea. Era vorba despre o sectă de sugrumători ai cărei membri erau inițiați foarte de timpuriu, cel mai adesea în familie. Secta își îngroșa uneori rândurile cu copii foarte mici pe care îi captura. Pe la 10‑11 ani, aceștia puteau să‑i însoțească pe ucigași și, sub conducerea unui tutore, să privească de la distanță ca să se familiarizeze cu activitățile sectei și, mai ales, ca să învețe să tacă. La pubertate, luau parte la acțiuni.

Gérard Chaliand, Arnaud Blin (coord.)
Istoria terorismului.
Din Antichitate pînă la Daesh
Traducere de Giuliano Sfichi
Ediţie cartonată
Carte publicată şi în ediţie digitală

Secta o cinstea pe Kali, zeița hindusă a morții. Potrivit acestor thugs, ca să lupte împotriva demonilor, zeița crease cu sudoarea subțiorilor ei doi bărbați care o ajutaseră într‑o confruntare; drept răsplată, le spusese că puteau să ucidă fără remușcări, cu condiția să nu verse sange. Tradiția religioasă a sectei pretindea că, pe vremuri, zeița făcea să dispară cadavrele devorându‑le. Dar, într‑o zi, un novice s‑a întors și a văzut‑o pe zeiță în timp ce mânca. Drept pedeapsă, aceasta a refuzat din acel moment să mai facă victimele să dispară. Le‑a poruncit credincioșilor ei să le taie în bucăți și să le îngroape, după care să țină o ceremonie rituală.
Până la începutul secolului al XIX‑lea, mii de călători dispăreau în fiecare an. Atunci când un thug era făcut prizonier, autoritățile mogule îl zideau de viu ori puneau să i se taie mâinile și nasul. Începând din 1830, autoritățile britanice au făcut eforturi să rărească rândurile sectei, care pană la urmă a dispărut

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *