Profilul seriei „Recviem pentru ţăranul român”

Seria „Recviem pentru ţăranul român” a fost inițiată în 2015 de Romulus Rusan pentru a valorifica cele câteva sute de interviuri de istorie orală din arhiva Memorialului Sighet cu ţărani, care fie au făcut parte din rezistenţa anticomunistă din munţi, fie au fost martori – şi mulți dintre ei opozanţi – ai procesului de colectivizare din România. Cele mai multe dintre aceste interviuri (cca 300) au fost realizată de către un tânăr cercetător al Centrului Internaţional de Studii, Daniel Popa, care în anii 1996-1997 a întreprins o amplă campanie de strângere de mărturii de istorie orală, în diverse zone ale ţării, legate mai ales de procesul de colectivizare.

”În expoziția „Țăranii și comunismul” – vernisată în anul 2009, la împlinirea a 60 de ani de la începutul colectivizării – am schițat în imagini această tragedie socială. Prin publicarea interviurilor cu țărani vom constitui seria de istorie orală pe care am intitulat-o, pe drept, „Recviem pentru țăranul român”. (…) Ascultând (sau citind) aceste amintiri rostite într-o limbă plastică și de o coerență uimitoare pentru niște oameni care absolviseră cel mult 7 clase primare, simți cum te afunzi în meandrele epice ale unui roman de tip sud-american. Sute de întâmplări mărunte și aparent neesențiale se aglutinează în trama oarecum previzibilă a unui război de uzură care a durat treisprezece ani. Pe cât de obiective și transparente, pe atât de absurde și ireale. Atât de pitoresc-tragice încât par ieșite dintr-o ficțiune și nu din realitatea imediată”. Romulus Rusan, inițiatorul seriei Recviem pentru țăranul român

Seria Recviem pentru țăranul român include următoarele titluri: Nr. 1 Daniel Popa, „Povestea familiei Motrescu din Vicovu de Jos”, redactor: Mihaela Udrescu, postdocumentare, aparat critic: Andreea Cârstea, editor: Romulus Rusan, 480 p. (cu 26 documente inedite și 13 fotografii), 2015; Nr. 2 Gavril Vatamaniuc, ”Am fost un om liber”. Convorbiri cu Liana Petrescu, editor Romulus Rusan, aparat critic Virginia Ion, 240 p (cu 24 p. documente inedite și fotografii), 2016; Nr. 3 Daniel Popa, Pe aici nu se trece. Revoltele țărănești din Vrancea (1957-1958), editor și studiu introductiv Virginia Ion, 568 p. (cu 24 p. documente inedite și fotografii), 2016; Nr. 4 Daniel Popa, Pământul tuturor, pământul nimănui. Mărturii despre colectivizarea din Alba, Mureș și Hunedoara, editor Traian Călin Uba, prefață Romulus Rusan, 288 p., 2016 ; Nr. 5 Daniel Popa, Am ținut de brazda noastră. Împotrivirea la colectivizare în județul Galați, editori Virginia Ion și Traian Călin Uba, 608 p. (cu 18 p. documente inedite și fotografii), 2017; Nr. 6 Nu poate trăi țăranu’ fără pământ. Revoltele țăranești din Arad și Bihor (vara anului 1949), editor și studiu introductiv Andreea Cârstea, 528 p. (cu 40 p. documente inedite și fotografii), 2017

Departamentul editorial al Memorialului Sighet – inițiat și condus de Romulus Rusan din 1993 până în 2016 – a editat în cei 25 de ani de existență buletine informative, ghiduri şi caiete de sală, precum şi 120 de cărți în zece importante colecţii de istorie recentă.

Colecţii: Analele Sighet (10 titluri); Biblioteca Sighet (20 titluri); Documente (11 titluri); Interval (4 titluri); Istorie orală (35 titluri); Ora de istorie (8 titluri); Viaţa cotidiană (1 titlu); Multimedia (3 titluri); Comemorări (3 titluri); În afara colecţiilor (25 titluri)

De asemenea, tot ai aici au apărut mai multe ghiduri, broșuri și cataloage.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *