Și filmul, și cartea: ”Animal pe moarte”

Dincolo de faptul că există cărți care sunt scrise anume pentru a fi ecranizate, dincolo de anumite scriituri care, poate fără să stea în intenția autorului acestora, au ”o dimensiune cinematografică”, există, cred, filme care pot ajuta la înțelegerea de profunzime a unei cărți sau a altuia.

Cred că duo-ul care are în centru un roman (mic, dar foarte bun) al lui Philip Roth și extensia sa, autonomă și consistentă, de ordin cinematografic este un bun exemplu pentru a ilustra ideea de mai sus.

Romanul despre care e vorba se cheamă ”Animal pe moarte”. Iată un mic pasaj din acesta:

Caracterul imposibil al individului. Stupiditatea de a fi tu însuți. Inevitabila comedie de a fi cât de cât cineva. Fiecare nou exces mă slăbește și mai mult – dar ce poate face un bărbat nesătul?

Nu mă opun fiindcă e dezgustător. Mă opun fiindcă înseamnă îndrăgostire. Singura obsesie pe care și-o doresc toți: <<iubire>>. Oamenii cred că, îndrăgostindu-se se împlinesc? Unirea platonică a sufletelor? Eu cred tocmai pe dos. Cred că ești întreg înainte de a începe. Iar iubirea te fracturează. Ești întreg apoi ești despicat. Ea a fost un corp străin introdus în integritatea ta.

polirom 1 polirom 2

200px-DyingAnimal

E o carte despre iubire și despre moarte a lui Roth (în 2001 a fost publicată în premieră) – și, după standardele (unele de-a dreptul bizare) de azi din multe medii universitare americane, pesemne că e și o carte scandaloasă. Despre o iubire ascunsă – nu neapărat interzisă, dar greu de afișat – și despre cum se vede, din ce în ce mai clar, moarte atunci cînd un cancer devastator lovește pe unul dintre protagoniști.

Dar există și un film – căci nu e chiar adecvat a spune ”cartea este și un film” – foarte interesant, recunoscut oficial cu premiu la Festivalul de la Berlin, în 2008. Titlul acestuia: ”Elegy”. Cu Penelope Cruz și Ben Kinsley, în rolurile principale.

Nici cartea nu e mare, nici filmul nu e lung. Cum spuneam: filmul ajută cartea, cartea ajută filmul.

 

Și, poate că ajută și muzica de la acest film:

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *