1.S-a născut la Bruxelles și a murit la Paris (1914-1984). Este însă scriitor argentinian, unul dintre cei mai importanți de altfel din ultimul secol.
2.Antiperonist, a emigrat în Franța în 1951, acolo unde, de altfel, a trăit pînă la moarte.
3.J.Cortazar: ” Trebuie să luptăm împotriva limbii ca să nu-şi impună formulele şi clişeele sale, frazele deja făcute şi tot ceea ce caracterizează atât de bine un prost scriitor.”
4.1938 este anul debutului său în volum – este vorba despre un volum de poeme, ”Prezențe”.
5.www.editura-art.ro: ” Unul dintre cei mai importanţi autori sud-americani, scriitorul argentinian Julio Cortázar s-a născut pe 26 august 1914 la Bruxelles. În 1919, familia revine în Argentina, instalându-se în Banfield, foarte aproape de Buenos Aires. În 1937 a absolvit cursurile Facultăţii de Litere a Universităţii din Buenos Aires. Debutează în 1938 cu volumul de poezie Prezenţe. Colaborează la revistele Sur (condusă de Victoria Ocampo) şi Realidad. În 1944 se mută la Mendoza, unde ţine cursuri de literatură franceză la Universitatea din Cuyo. Fiind antiperonist, părăseşte Universitatea, preferând să lucreze ca traducător. În 1951 pleacă la Paris cu o bursă U.N.E.S.C.O., unde va rămâne până la sfârşitul vieţii. În 1951 îi apare volumul de povestiri Bestiario, urmat de Sfârşitul jocului (1956), Armele secrete (1959), Poveşti cu cronopi şi glorii (1962), Toate focurile, focul (1966), Urmăritorul şi alte povestiri (1967), Insula la amiază şi alte povestiri (1971), Octaedrul (1974), Cineva în trecere pe aici (1977), Un oarecare Lucas (1979), Cât de mult o iubim pe Glenda (1980), Ceasuri nepotrivite (1982), Autonauţii de pe cosmopistă (1983) etc, care vor impune publicului de pe toate continentele un autor aproape neîntrecut în genul prozei scurte. Pe lângă capodopera Şotron (1964), a scris romanele Examenul (1950), Premiile (1960), Fantomas contra vampirilor multinaţionali (1965), 62: model de asamblat (1968), Cartea lui Manuel (1974). A publicat, de asemenea, volume de poezii, teatru şi eseuri. A tradus în spaniolă marii autori ca E.A. Poe, G.K. Chesterton, Andre Gide, Jean Giono etc. Îndrăgostit de oraşul de pe malurile Senei, îi va dedica acestuia volumele Paris, ritmurile unui oraş şi Paris, esenţa unei imagini (ambele publicate în 1981). În 1967, Michelangelo Antonioni regizează filmul Blow-up, inspirat din nuvela lui, Funigei. Julio Cortázar încetează din viaţă la 12 februarie 1984 în urma unui atac de cord.”
6.Julio Cortazar, ”Șotron”: ”Poate că iubirea însemna forma cea mai elevată de a te îmbogăţi, o dăruire a întregii fiinţe, dar numai zădărnicind-o putea evita efectul ei de bumerang, lăsând-o să piară în uitare şi să înfiripe, din nou singură, pe această nouă treaptă de realitate deschisă şi poroasă. A ucide obiectul iubit, această veche presimţire a omului, era preţul de a nu se opri pe scară; aşa cum ruga fierbinte a lui Faust către clipa ce trecea nu putea avea sens dacă n-o părăsea totodată, ca şi când ai pune pe masă paharul gol.”
7.Este unul dintre cei mai traduși autori sud-americani în limba română. Alături de mai sus menționata Editura Art (care are o amplă serie de autor dedicată marelui scriitor argentinina), cărțile lui Julios Cortazar au mai fost publicate la editura Univers și editura Polirom.
8.
9.” Pentru mine, literatura este o formă de joacă. Dar am spus întotdeauna că există două forme de joacă: fotbalul, de exemplu, care este în esență un joc, și apoi jocurile care sunt foarte profunde și serioase. Când copiii se joacă, deși se amuză, iau lucrurile foarte în serios. Este important; pentru ei este ceva la fel de serios cum va fi dragostea peste zece ani. Îmi amintesc când eram mic, iar părinții mei obișnuiau să spună: Bine, te-ai jucat destul, acum hai să faci o baie.Mi se părea o idioțenie, căci, pentru mine, baia era o treabă foarte prostească. Nu avea niciun fel de importanță, în timp ce joaca alături de prietenii mei era ceva serios. Literatura este astfel – este un joc, dar este un joc în care cineva își poate pune întreaga viață. Poți face totul pentru acel joc.” Fragmentul citat este decupat dintr-un interviu pe care îl puteți citi, integral, aici: http://www.larevista.ro/julio-cortazar-pentru-mine-literatura-este-o-forma-de-joaca/
10.J. Cortazar: ” Tot ce nu a fost spus este spus pentru totdeauna.” & ” Adevărata profunzime a omului reiese din felul în care îşi foloseşte libertatea.”