10 (zece) punkte: Winston Churchill

1.În decembrie 1953 a devenit laureat la Premiului Nobel pentru Literatură („pentru măiestria descrierii istorice şi biografice, precum şi pentru strălucita sa oratorie în apărarea înaltelor valori umane”). Este însă cunoscut ca un uriaş politician, una dintre cele mai notorii şi mai influente figuri ale conservatorismului occidental.  Este, de altfel, singurl premier al unei ţări care a primit vreodată Premiul Nobel pentru…literatură. De asemenea, prima persoană care a primit titlul de cetăţean de onoare al Statelor Unite.

2.““Nu renunța niciodată. Niciodată, niciodată, niciodată, niciodată – în nimic, mare sau mic, măreț sau neînsemnat. Nu renunța niciodată cu excepţia cazurilor în care o faci pe considerente de onoare sau de bun simţ Niciodată, niciodată, niciodată – nu renunța niciodată.””

3.În 2002, la un concurs celebru pe întreaga plantă, a fost desemnat drept cel mai mare britanic al tuturor timpurilor.

4.A fost unul dintre marii oratori ai secolului trecut. Dar nu de la începutul carierei sale politice. Cînd a intrat în politică era, spun multe voci, şi bîlbîit şi sîsîit. A considerat aceasta un „impediment în vorbire” şi a purtat pentru o vreme o proteză specială. După un timp, el însuşi a considerat că „impedimentul meu nu mai reprezintă un obstacol”.

5.Churchill despre socialism şi comunism: „Socialiştii sunt precum Cristofor Columb: atunci când pleacă, nu ştiu încotro se duc, iar atunci când ajung, nu ştiu unde se află.” & „Un comunist este ca un crocodil: când deschide gura nu ştii dacă încearcă să-ţi zâmbească sau se pregăteşte să te mănânce.” & „Scopul lui Lenin este de a salva lumea. Metoda lui este de a o arunca în aer.” & „Răul inerent al capitalismului este împărţirea neechitabilă a bogăţiilor. Bunul inerent al socialismului este împărţirea echitabilă a sărăciei.”

churchill

6.O antologie a vorbelor de duh ale lui Winston Churchill a fost publicată, în urmă cu cîţiva ani, la editura Humanitas. Amănunte, aici: http://www.humanitas.ro/humanitas/vorbele-de-duh-ale-lui-winston-churchill

7.A fost jucător de polo, cu legitimaţie, dar şi pictor. De altfel, Picasso – cel care detesta politica de tip conservator – a spus despre Churchill că, dacă s-ar fi limitat doar la pictură, ar fi ajuns unul dintre marii artişti ai lumii.

8.Probabil cea mai cunoscută definiţie oferită conceptului de „democraţie” îl are ca autor pe W. Churchill: ” Democraţia este un sistem politic prost, însă cel mai bun dintre cele pe care omenirea le-a inventat până acum.”

9.http://www.winstonchurchill.org/ – adresa unuia dintre centrele cu iradiere mondială care duc mai departe opera şi memoria marelui om politic britanic.

10.” Toate lucrurile măreţe sunt simple şi majoritatea lor pot fi exprimate într-un singur cuvânt: libertate, justiţie, onoare, datorie, milă, speranţă.”

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *