Declarația de sprijin a Societății de Studii Românești (SRS) pentru Universitatea Centrală Europană (CEU) din Budapesta

Universitatea Centrală Europeană (CEU), o oază de autoritate și putere academică în Europa Centrală și de Est, își vede amenințată existența de valul de politici populiste și neliberale care au măturat regiunea în ultimii ani. Viața academică din Turcia și din Rusia a fost deja sfărâmată de intervențiile guvernamentale. Se pare că acum este rândul guvernului maghiar să se amestece în libertatea și funcționarea fără piedici a CEU. Evenimentul are loc după luni de hărțuire de către guvernul Orban a organizațiilor non-guvernamentale și a Universătății Central Europene, îndreptate asupra ceea ce acest guvern percepe ca fiind unul dintre ultimele bastioane ale gândirii liberale într-o țară care a ajuns să adopte treptat un autoritarism lipsit de orice rafinament.

Noi, Societatea de Studii Românești, considerăm de datoria noastră de colegi și oameni de știință să ne exprimăm regretul și consternarea față de acest atac la adresa CEU. Ne oferim solidaritatea și susținerea în acest moment de criză. Noi, membrii ai Societății de Studii Românești, suntem legați în nenumărate moduri de acest centru de excelență din Europa de est, unde mulți dintre noi am fost sau suntem studenți, alumni, profesori, mentori și cercetători în această universitate, încât este imposibil să privim nepăsători acest eveniment.

Society for Romanian Studies (SRS) este o asociaţie profesională cu sediul în SUA, fondată în anul 1973, cu scopul promovării academice a temelor de cercetare de cultură şi civilizaţie românească. SRS organizează periodic congrese internaţionale ce reunesc cercetători din multiple arii de cercetare privind România şi Republica Moldova. Prima dintre aceste întâlniri a avut loc la Universitatea Sorbona din Paris în 1986, alte ediţii desfăşurându-se în România (Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj – 1997, Universitatea Lucian Blaga din Sibiu – 2012, Facultatea de Științe Politice din Universitatea București – 2015). https://society4romanianstudies.org/

#westandwithceu

 

București, Târgu Mureș, Pittsburgh, Montreal, Amsterdam, Liverpool – 31 martie 2017

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *