INFO – Otilia HEDEȘAN: Basme din Banat

”Sub titlul generic și întrucâtva nedeterminat, Basme din Banat, cartea adună 25 de narațiuni folclorice înregistrate pe bandă magnetică în deceniul 1965 – 1975 și obținute ca răspuns la solicitarea de a se „povesti basme”.

Sunt texte care provin din 8 localități (Armeniș – Caraș-Severin, Belinț – Timiș, Birchiș – Arad, Bodrog – Arad, Felnac – Arad, Macoviște – Caraș-Severin, Sasca-Română – Caraș-Severin și Secaș – Timiș), au fost relatate de 10 povestitori (Costa Buteală, Vasile Ciosa, Costa Covaci, Mileva Damian, Rusalin Dragomir, Ioan Hegeșan, Elena Radomir, Elena Simulov și doi necunoscuți) și au fost imprimate de 6 cercetători (Ovidiu Bîrlea, Vasile Tudor Crețu, Ioan L. Hedeșan, Gabriel Manolescu, Mihai Pop și Ion I. Popa).

basme-din-banat

Povestiri care s-au adresat odinioară adulților, aceste texte definesc o epocă postcanonică a speciei, o vârstă a acesteia în care basmul a rămas un cadru textual pe seama căruia, ca pe o canava, se pot produce reliefări tematice, prin reveniri și omisiuni, dar mai ales prin lecturi retorice (intensificări, subminări, conexiuni diferite în raport cu canonul) și mai ales în care povestea se poate spune într-un dialog fertil cu realitatea.”

-Otilia Hedeșan

Cartea a apărut de curînd sub sigla Editurii Universității de Vest din Timișoara.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *