Ediție-bilanț a Festivalului Internațional de Literatură de la București

  • Cea de a IX-a ediție: seri de lecturipubliceșidezbateri la ClubulȚăranului: 8-9 decembrie2016, ora 18.00 / eveniment la Universitatea din București: 7 decembrie, ora 18.00.
  • FILB – celmai important festival internațional independent de literatură din România.
  • Înceinouăani de existență, FILB le-a prilejuitcititorilor din Bucureștiîntîlnirea cu 114 scriitori din 25 de țări.
  • FILB estesingurul festival de literatură din România care a fostprezentat public la celmai important festival din lume, Edinburgh Festivals (august 2015).
  • În 2015, FILB a fost recompensat cu Premiul al II-lea la Gala SocietățiiCivile. De asemenea, FILB a fostnominalizat înacelași an la Premiile Radio România Cultural, secțiunea „Celmai bun festival al anului 2014”.
  • Detalii, pe www.filb.ro 

 În perioada 7-9 decembrie, în capitală va avea loc cea de a IX-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură de la București (FILB), o ediție-bilant – „Scriitorii invitați în această a noua ediție a FILB au fiecare felul său de a lupta împotriva realității, fie refugiindu-se în trecut și în legendă, fie în basm și memorie, fie de-a dreptul, practicând o critică socială virulentă. Îi unește ceea ce ar trebui să fie – și este – motorul din spatele oricărui vehicul literar autentic: refuzul lumii așa cum este ea. Ediția aceasta le pune o întrebare retorică, așadar: Adio, arme? Răspunsul îl știm, dar vrem să-l auzim clar și răspicat”, a declaratBogdan-Alexandru Stănescu, Președintele FILB.

Programul ediției din acest an include două seri de lecturi publice și dezbateri la ClubulȚăranului: pe8 și 9 decembrie, începînd cu ora 18.00, precum și un eveniment dedicat studenților, realizat în colaborare cu Departamentul de Științe ale Comunicării din cadrul Facultății de Litere de la Universitatea din București: pe 7 decembrie, de la ora 18.00.

În prima seară de lecturi publice și dezbateri de la ClubulȚăranului, pe 8 decembrie,iubitorii de literatură din capitală au șansa de a se întîlni cu prozatoarele Irina Teodorescu (Franța), Veronica D. Niculescu, Lavinia Branișteși Irina GeorgescuGroza – patru momente de lecturi publice din cele mai recente volume publicate de autoare, urmate de o dezbatere cu tema„Despre «scriitura feminină»: există o scriitură feminină sau este doar o etichetă comodă pentru critica literară și pentru jurnalismul cultural?”.

Vineri, 9 decembrie, patru prozatori vin în fața cititorilor pe scena de la ClubulȚăranului. Este vorba despre Jan Koneffke (Germania), Marin Mălaicu-Hondrari, Vlad Zografi și Tudor Ganea. Tema dezbaterii ceva urma momentelor de lecturi publice în ultima seară a Festivalului este„Fuga de realitate: utopii, patrii adoptate, realism magic. Ce se întâmplă cu bunul și bătrânul realism?”.

 „Avem ghinionul de a trăi vremuri interesante: asistăm la nașterea naționalismelor care mai de care mai agresive, la triumful discursului xenofob, la o uniformizare a gândirii pe coordonatele unui«bun-simț» plat și lipsit de nuanțe. Am intenționat chiar de la nașterea acestui Festival, în 2008, să construim o platformă de libertate și de non-conformism și credem că e din ce în ce mai pregnantă nevoia de a ne întreba dacă literatura nu ar trebui să reintre în istorie și să folosească unica-i armă, cuvântul, împotriva unei lumi care de ceva vreme bolborosește și se bâlbâie”, a mai spusBogdan-Alexandru Stănescu, Președintele FILB.

afis-filb-9

 În 9 ani de cîndexistă, FILB a adus la București 114 scriitori din 25 de țări!

Festivalul Internațional de Literatură de la București(FILB) a fost inițiat în octombrie 2008, de Oana Boca (manager cultural) și scriitoriiVasile Ernu și Bogdan-Alexandru Stănescu. Din 2012, IoanaGruenwald s-a alăturat echipei organizatorice.

În cei nouă ani de existență, FILB le-a prilejuit cititorilor din București întîlnirea cu 114 scriitori din 25 de țări: Albania, Brazilia, Bulgaria, Croaţia, Franța, Germania, Ungaria, Irlanda, Israel, Jamaica, Republica Macedonia, Republica Moldova, Malta, Marea Britanie, Muntenegru, Olanda, Palestina, Polonia, Portugalia, Rusia, Serbia, Suedia, Statele Unite ale Americii, Turcia și România.

FILB este singurul festival de literatură din România care a fost prezentat public la cel mai important festival din lume, Edinburgh Festivals (august 2015).

În 2015, FILB a fost recompensat cu Premiul al II-lea la Gala Societății Civile!De asemenea, Festivalul a fost nominalizat în 2015 la Premiile Radio România Cultural, secțiunea „Cel mai bun festival al anului 2014”.

În plus, FILB 8 a adus la București Literary Death Match, un show internațional de succes în întreaga lume, spectacolul în care literatura intră în ringul de box, proiectul cu „cele mai antrenante lecturi” (LA Times).

FILB este, astăzi, cel mai important festival independent, internațional, de literatură din România!

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *