Bob Dylan – Premiul Nobel pentru Literatură 2016

Premiul Nobel pentru literatură 2016 a revenit, astăzi, lui Bob Dylan – „pentru crearea de noi forme de exprimare poetică în marea tradiţie a muzicii americane”.

Artistul american devine, astfel, primul muzician din istorie care primeşte un Premiu Nobel pentru literatură.

PROFIL

BOB DYLAN, cântăreţ, compozitor, autor de lyrics, scriitor şi artist plastic, pe numele său Robert Allen Zimmerman, s-a născut la 24 mai 1941, la Duluth, Minnesota. În timpul studenţiei a început să interpreteze cântece folk şi country, luându-şi numele de Bob Dylan după cel al poetului Dylan Thomas. După primele discuri care l-au consacrat pe scena folk şi ca portdrapel al mişcării protestatare din epocă, a folosit, începând cu albumul Bringing It All Back Home (1965), şi instrumente electrice, fapt care i-a contrariat, în epocă, pe puriştii genului. Transgresând genurile muzicale, este unul dintre cei mai mari interpreţi şi compozitori de folk-rock. Discografia sa cuprinde până în prezent 36 de discuri originale, cărora li se adaugă numeroase înregistrări live şi compilaţii. Multipremiat – printre distincţiile recente, Presidential Medal of Freedom acordată de preşedintele Barack Obama în 2012 –, cu peste 100 de milioane de discuri vândute, Bob Dylan continuă să concerteze şi să aibă o influenţă notabilă. De la Jimi Hendrix până la formaţii alternative precum Laibach, cântecele sale au fost şi sunt şi astăzi preluate şi adaptate. Opera sa scrisă include, alături de proza poetică Tarantula (1971), The Definitive Bob Dylan Songbook(2001), volumul de memorii Cronica vieții mele (Chronicles: Volume One, 2004), Lyrics: 1962-2001 (2004), Forever Young (2008), The Lyrics: Since 1962, Edited by Christopher Ricks.

bob
La Editura Humanitas Fiction au apărut în 2012 o selecţie de 100 de poeme din Lyrics purtând titlul Suflare în vânt, în traducerea lui Mircea Cărtărescu, care a întocmit antologia şi a semnat prefaţa, în 2014 volumul de proză poetică Tarantula, prefațat de Mircea Cărtărescu, în traducerea lui Sorin Gherghuț, iar în 2015 volumul de memorii Cronica vieții mele, tradus de Dan Silviu Boerescu.

Pagina web personală a lui Bob Dylan: www.bobdylan.com

(sursa: www.humanitas.ro)

3 Comentarii

  1. singura explicatie generoasa e ca premiul asta – Nobel, bineinteles! – al literaturii e un fel de premiu DADA pentru literatura, sau in amintirea centenarului DADA! altfel nu se explica, ca duce in derizoriu toata idee de literatura

  2. singura explicatie generoasa e ca premiul asta – Nobel, bineinteles! – al literaturii e un fel de premiu DADA pentru literatura, sau in amintirea centenarului DADA! altfel nu se explica, ca duce in derizoriu toata idee de literatura

  3. Daca mai era nevoie de vreo dovada ca premiul Nobel pentru literatura este o gluma care n´-are nimic de-a face cu literatura si e acordat numai pe criteri extraliterare si circumstantiale asta e! dar chiar au dat-o in bara rau! eu inteleg ca hipioti americano´suedezi din tinerete au vrut acuma la pensie sa isi decerneze un premiu nostalgic care sa ii inregistreze in istorie, dar au facut+o de tot rahatul! eu n´-am citit si n-o sa citesc niciodata Bob Dylan…sper insa sa nu ia premiu asta si Metallica sau Parazitii si alte creatii individual-folclorice de genul asta!…E o bataie de joc la adresa celor care chiar cred in literatura si a catorva, mai degraba putin scriitori pereni, care au luat pentrul asta pentru literatura pe bune – si nu pentru militantism politic, social, feminisme, homosexuale si nostalgii juvenile de cartier la varsta a treia!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *