Acasã la domnul Ştefan Neniţescu

Pe la jumãtatea anilor 60, la puţinã vreme dupã întoarcerea din închisoare, tata m-a luat într-o searã cu el în vizitã la Ştefan Neniţescu, bãtrânul prieten al pãrintelui sãu, venit şi el de curând acasã, dupã 15 ani de detenţie. Din strada care trecea pe lângã Schitul Darvari, unde ne-am oprit sã aprindem lumânãri, am intrat pe strada Maria Rossetti, am mers înainte pânã am dat de clãdirea scundã de la nr. 4, având în dreapta luminişul grãdinii de la casa alãturatã.
În mica verandã şi-a fãcut apariţia un domn înalt şi foarte slab, adus de spate, cu pãrul alb-cenuşiu şi glasul murmurat. Cu un zâmbet discret şi gesturi delicate, ne-a condus într-o odaie înaltã, cu mobile de culoare închisã, având pe pereţi stampe japoneze şi broderii tãtãrãşti în nuanţe ruginii. Pe latura dinãuntru a uşii camerei erau scrise cu creta numerele versetelor din Biblie care se citeau la slujba din acea zi. Pe zidul dintre ferestrele, pe care se întrezãrea dantela de frunze a copacului din curte, era întinsã o mãtase roşie, având prins la capãtul de sus un crucifix, fãcut de Miliţa Pãtraşcu. În partea de jos, unde se termina mãtasea, era aşezatã o pernã de aceeaşi culoare. Vãzându-mi uimirea în faţa spectaculoasei alcãtuiri, domnul Ştefan Neniţescu mi-a lãmurit cu vocea stinsã cã în locul acela el se ruga lui Isus, la începutul fiecãrei dimineţi şi la sfârşitul serii. Trecuse la catolicism în închisoare, sub înrâurirea Monseniorului Vladimir Ghica, pe care îl cunoscuse acolo.
Nu pot uita agerimea şi seninãtatea ochilor sãi alunii de dupã ochelarii uşor aburiţi, baletul mâinilor lungi şi subţiri acompaniindu-i cuvintele şoptite, graţia cu care lua din bibliotecã o carte pentru a mi-o arãta anume, amplitudinea minţii sale atotştiutoare. Dacã doctorul Vasile Voiculescu şi Lily Teodoreanu îmi dezvãluiserã comorile imaginaţiei şi ale amintirii, domnul Ştefan Neniţescu mã iniţia în tainele divinului. L-am rugat odatã sã-mi spunã cum e în Paradis. M-a privit adânc şi mi-a rãspuns cu gravitate cã Paradisul ca şi Infernul nu sunt locuri ci stãri de spirit care ne reflectã apropierea sau îndepãrtarea de Dumnezeu. Pe când îmi vorbea, prin odaie îmi pãrea cã adie raiul.

(fragment din textul „Bucureştiul dintr-un album al anilor 50-60”, cuprins în volumul colectiv Bucureştiul meu, Ed. Humanitas, 2016)

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *