Bacalaureat 2015

În dimineața zilei de 8 iunie, Ivan, elev în clasa a XII-a, a mers la baie. Și-a luat tableta cu el să citească trei articole esențiale pentru restul zilei. Un articol din zodiacul chinezesc: „Cum șofează barbatul Șarpe”, altul din revista de psihologie: „Cum să depășești situațiile de criză” și pe ultimul a rămas puțin mai mult.  A mers la examen, a vorbit tacticos, a luat 10 și s-a-ntors acasă. A deschis o bere să navigheze relaxat. A adormit și s-a trezit a doua zi, o zi de pauză.

A treia zi, la proba scrisă de limba maternă s-a hotărât să nu mai meargă. Ce l-a determinat pe Ivan să ia decizia asta? Rămânem șocați, pentru că n-o să aflăm niciodată. De obicei nu prea învața bine, pentru că lua note mici. Astfel, și-a dorit să înțeleagă mai bine planeta pe care a ajuns și s-a făcut regizor. Nici asta nu știm cum. S-a căsătorit cu o actriță bună de speriat fantomele din copilărie.

În primul rol în care a pus-o să joace a fost un personaj eponim ucis încă din primele patru secunde. Filmul continua cu investigațiile poliției, pe urma fetei ucise și dispărute. Rolul personajului principal masculin a fost câștigat chiar de Ivan. Ivan era polițist șef la o secție din Los Angeles. N-a avut bani pentru a merge în Los Angeles, așa că a filmat în comuna Certeze. Vedem chiar pe internet imagini exclusive cu evoluția comunei în zece ani. Rămâne o enigmă cu care altă comună seamănă mai mult. Nu știm încă cine i-a împrumutat stil.

În scurt timp s-a plictist și de cinematografie și Ivan s-a hotărât să se facă marinar. În U.S. Navy. Dar pentru că nu aveam U.S. Navy s-a înrolat la școala de subofițeri. A îndurat niște episoade de rămâneam cu gura căscată dacă le-am fi văzut micul ecran. Într-una din expediții, a fost lăsat într-o curte cu trei case, chipurile care mai de care mai părăsită. Din prima a ieșit un proprietar nervos și Ivan a trebuit să se ascundă. În urechea dreaptă, în spatele căreia avea și un cip inserat, i-a sunat o voce subțire: „Ia-o pe ușa din spate”. A găsit speriat ușa și a încuiat-o după el. A aprins un bec. Toate becurile din casă s-au aprins în lanț. Casa era în formă de hol curbat ca un șarpe. Din hol a apărut o fată. N-o să ne vină să credem ce i-a zis fata. Pe scurt, l-a întrebat ce face în casă. Ivan a stins becul. Fata a dispărut. Ivan a aprins becul din nou și camera era plină de oaspeți. Petrecere mare. A pornit pe holul luminos să caute fata. În casă bătea vântul și un scurtcircuit a început să stingă și să aprindă becurile. La următorul pas, Ivan a înțeles că lipseau podele din cameraă și putea să vadă la parter niște oameni chinuindu-se cu o meditație lăuntrică, pentru că era pleonastică. A dat repede search pe un dicționar online de simboluri, dar a fost luat prin surprindere de fata în bej zisă și gazdă. I-a propus să intre în camera din dreapta fără ușă și tavane. Sus se vedeau norii fumurii, pentru că erau plini de vapori de apă. Din discuția privată cu fata a aflat de dada. Căreia nu-i plăcea să se termine în „ism”/ „isme”.  La capătul holului și-a dat seama că era singur și că a uitat visul.

În dimineața zilei de 8 iunie, Ivan, elev în clasa a XII-a, a mers la baie. Și-a luat tableta cu el să citească trei articole esențiale pentru restul zilei. Un articol din zodiacul chinezesc: „Cum șofează barbatul Șarpe”, altul din revista de psihologie: „Cum să depășești situațiile de criză” și pe ultimul a rămas puțin mai mult.  A mers la examen, a vorbit tacticos, a luat 10 și s-a-ntors acasă. A deschis o bere să navigheze relaxat. A adormit și s-a trezit a doua zi, o zi de pauză.

A treia zi, înainte de proba scrisă de limba maternă avea o durere cruntă în tâmple. A căutat apăsat pastile să pună pe silent amarul. Casa lui a început să se învârtă și s-a rostogolit până a ajuns în centru, lângă o clădire zgârie-nori de birouri. O macara a ridicat casa până la etajul 64. Ivan se putea vedea lucrând la un birou, alături de alți 78 de colegi de platou. A cerut un stick. Nu știm pentru ce îi trebuia, poate să fure programe utile. Colega din clădirea de birouri alăturată i-a auzit solicitarea. Cu scaunul său rotativ s-a ridicat până la etajul 64, unde era Ivan. I-a dat un stick.  Ivan putea să observe înmărmurit cum scaunul rotativ se majora pentru a ajunge din nou în biroul lui mic cât un ou de prepeliță din care putea să faci o omletă.

În încheiere, în dimineața zilei de 8 iunie, Ivan a mers la proba orală de limbă maternă. Adevărat este că a luat 10 și s-a relaxat în casă până seara. A doua zi de pauză însă […] Din cauza asta, a treia zi, înainte de proba scrisă de limba maternă Ivan a început să gândească în beznă.  Parantezele mari indică o lipsă de text. E clar că la bac limbajul de lemn e agreat.

Mai puteţi citi:

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *