Radu Ioanid, editor, „Securitatea şi vânzarea evreilor. Istoria acordurilor secrete dintre România şi Israel” (1)

Un raport al DGIE nesemnat şi redactat la 22 august 1967 trasează punctual derularea acestei afaceri secrete de mare anvergură astfel:

„1. În luna aprilie 1959, H. Jakober, negustor englez, director de bancă şi proprietar sau acţionar la mai multe firme englezeşti cu care Ministrul Comerţului Exterior şi GOSTAT aveau legături comerciale, într o discuţie cu tovarăşul Al. Moghioroş a propus să se livreze ţării noastre vite de reproducţie în schimbul acordării vizei de ieşire unor familii de evrei.
În urma discutării de către tov. Al. Moghioroş a acestor probleme la conducere, am fost chemaţi de tov. Al Drăghici şi ni s a dat ordin să contactăm pe H. Jakober şi să trecem la aducerea animalelor de reproducţie în schimbul acordării vizei de ieşire din ţară pentru unii evrei.
Concret, tranzacţiile cu H. Jakober se desfăşurau astfel: din partea lui primeam unele liste cu evrei pe care el îi propunea să li se dea drumul din ţară, aceştia erau verificaţi la arhivă şi [de] organele interne, după care tov. Al. Drăghici hotăra care pot să plece şi care nu.

În acelaşi timp din partea gospodăriilor MAI primeam liste – aprobate de conducerea MAI – cu animalele de reproducţie şi caracteristicile lor, spre a putea fi obţinute de H. Jakober.
Acest mod de a se proceda a durat până în 1961, când am primit ordin din partea tov. Al Drăghici ca paralel cu achiziţionarea de vite, să fie aduse şi diferite utilaje şi să se încaseze şi unele sume în valută.

Radu Ioanid, editor,Securitatea şi vânzarea evreilor.Istoria acordurilor secrete dintre România şi Israel.
Editura Polirom, Iaşi, 2015

Concret, în luna aprilie 1961 tov Al Drăghici în numele tov. Prim Secretar al CC PCR [PMR] ne a dat dispoziţie să achiziţionăm prin H. Jakober un număr de 8 maşini unelte de mare precizie necesare industriei constructoare de maşini. Ordinul a fost executat maşinile aduse fiind predate în bază de proces verbal industriei. Plata lor s a făcut prin plecări de evrei. [Aceste maşini unelte produse de firma SHW din RFG au fost achiziţionate în iulie 1961. Valoarea lor era de 290.278 dolari SUA, în schimbul cărora au fost lăsaţi să plece din ţară «29 de nemţi şi 50 de evrei dintr o sectă religioasă» (ACNSAS, OVS, dosar 2871, vol. XIII, pp. 53 54).]

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *