Omul din Lună

«Un député suédois va défendre cette semaine une loi obligeant les hommes à uriner assis. Objectif selon lui : améliorer l’hygiène, renforcer l’égalité homme-femme et lutter contre le cancer de la prostate. Viggo Hansen a peut-être trouvé le moyen de mettre un terme à certaines disputes conjugales. Ce député de gauche suédois va défendre cette semaine, dans la région de Södermanland, près de Stockholm, une proposition de loi obligeant les hommes à urinerassis! Déposée au Conseil général de la région il y a près de dix mois, le 12 juin 2012, cette proposition cocasse se fonde d’abord sur des raisons hygiéniques, même si cela reste à démontrer, et d’égalité homme-femme. Selon ses partisans, les toilettes publiques gagneraient en propreté et dans la sphère privée, cette obligation permettrait d’éviter un certain nombre de disputes au sein du couple…Les adversaires politiques de Viggo Hansen se sont déchaînés lorsqu’ils ont eu connaissance de cet argument, soutenant qu’il serait impossible de contrôler ce genre de faits, et plaisantant au sujet d’une nouvelle obligation de «délation conjugale», pour que les femmes dénoncent leur mari» (Le Figaro, 27 aprilie 2013).

Matematicianul rus Ivan Sokolov s-a îndrăgostit de pătrate la vîrsta de cinci ani. Cuburile au început să-l fascineze la şapte ani. Între opt şi zece ani a studiat numai dodecaedre şi icosaedre. De la doisprezece ani n-a mai acceptat să vorbească decît cu bunica lui maternă, Nataşa Sidorovna, profesoară de trigonometrie la Academia Imperială Navală din Sankt Petersburg, colecţionară de enigme matematice, mare iubitoare a piramidelor egiptene şi amatoare de unicorni şi narvali. S-a îndrăgostit numai de două ori în viaţă, de fiecare dată de cîte o fată cu negi şi ochelari care ştia să recite cu voce doctă teoremele lui Al-Kashi, Rolle, Ceva şi Bézout. Încă de la opt ani dormea sub pernă cu o reproducere grosolană a portretului lui Pascal atribuit lui François Quesnel al II-lea, iar camera lui era plină de portretele lui Tartaglia, Oresme, Fibonacci, Boole, Abel, Euler, Cantor, Gauss, Möbius, Poincaré. După ce bolşevicii au pus mîna pe putere, a rămas ascuns aproape şase luni într-o pivniţă, încercînd să rezolve fără succes marea teoremă a lui Fermat. Cînd a ieşit din nou la lumină, a auzit vorbindu-se despre Lenin. A fost destul de dezamăgit cînd a aflat că deşi avusese loc o revoluţie cu efecte imense asupra istoriei lumii, noul guvern nu era alcătuit din matematicieni, ci numai din tipi buni de gură. Gata să fie condamnat pentru sentimente contrarevoluţionare fiindcă îi spusese unui vecin că Descartes e mai important pentru Rusia decît Troţki, a fost scos din Sankt Petersburg de o mătuşă cu ceva influenţă pe lîngă noile autorităţi, fiind dus la o confortabilă casă de vacanţă de la ţară, unde putea să se ocupe în voie de diverse demonstraţii matematice şi să bea pe săturate lapte de bivoliţă. A rămas acolo pînă după moartea lui Lenin, înnegrind cu încăpăţănare cîteva zeci de pagini pe zi, lucrînd la ceea ce credea că putea să fie proiectul vieţii lui, constituţia unui stat perfect geometric, un stat condus de singurii revoluţionari autentici daţi de specia umană, marii matematicieni. Însă cînd Stalin a ajuns la putere, mătuşa lui care-l cunoscuse pe Lenin a fost trimisă într-un gulag din Siberia, iar celelalte rude au plecat la Paris. Nataşa Sidorovna, care n-a reuşi să scape, a fost obligată să devină bucătăreasa fostei sale bucătărese, rezolvînd enigme matematice numai în somn.

La propunerea unui matematician socotit un element de încredere de către noii tovarăşi bolşevici, lui Ivan Sokolov i s-a pus la dispoziţie un regiment de cazaci, fiind trimis să experimenteze posibilitatea statului geometric de tip nou în Cecenia. După numai două săptămîni de la sosirea la Alkan-Kala, cazacii au fugit cu toţii, speriaţi de lipsa totală a alcoolului din zonă, iar Sokolov a rămas să-şi continue proiectul alături de Iuri Şmenov, un răspopit interesat mai mult de văduvele cu forme generoase decît de fascinanta construcţie a rhombicosidodecaedrului. Însă Şmenov a fost rapid decapitat la îndemnul unui imam enervat de succesele sale erotice, care l-a acuzat că ar fi hulit numele Profetului. Rămas singur, Sokolov a fost nevoit să se convertească la Islam, fiind luat sub protecţia unui derviş rătăcitor care îi vorbea întotdeauna despre Allah atunci cînd el îi cerea sfatul pentru rezolvarea celor mai complicate probleme matematice pe care le visa în timpul nopţilor cu lună plină. Ajuns după o călătorie plină de peripeţii la curtea Şahului Persiei, a devenit în mod neaşteptat unul dintre intimii lui Reza Khan Pahlavi. După abdicarea acestuia, a fost păstrat la curte, fiind desemnat în 1950 de către Mohammad Reza Pahlavi responsabil al Programului Iranian pentru Noua Geometrie. A fost asasinat în timpul Revoluţiei iraniene, pe cînd se pregătea să anunţe că a reuşit în sfîrşit să demonstreze marea teoremă a lui Fermat.

 

 

Tags: , , , ,

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *