Despre nerăbdarea de a fi răbdător Dan C. Mihăilescu şi Ciprian Măceşaru în dialog epistolar, (fragment 4)

Toate cele enumerate presupun răbdare formatoare şi tenacitate constructivă. Să ştii când, cum şi cât să cheltuieşti, dar şi să economiseşti din energiile, sentimentele, ideile, ca şi din finanţele proprii. Să-ţi cultivi respectul de sine, dar şi vocaţia slujirii.
[…]

Despre nerăbdarea de a fi răbdător
Dan C. Mihăilescu
şi
Ciprian Măceşaru
în dialog epistolar
colecţia Portrete în dialog, Humanitas 2014

Cât despre educaţia vizuală (că tot vorbeai de raportul dintre a auzi şi a vedea), anume despre ce va să zică a vedea faţă de a privi (ca să nu mai vorbim de sinestezie), aici chiar am avea nevoie de Victor Ieronim Stoichiţă şi de o carte aparte. Să nu se creadă cumva că educarea simţurilor trebuie şi poate fi împlinită ca la şcoală, lecţie după lecţie, în câţiva ani. Toate astea vin de la sine, în timp. Totul e să accepţi ideea şi să fii permanent deschis către astfel de experienţe. Păzirea simţurilor, despre care vorbea Nicodim Aghioritul şi care-l preocupa într-atâta pe Eminescu. Şi necontenita lor şlefuire, cum ne spunea Ioan Alexandru: să-ţi oferi zilnic măcar câteva minute de Bach, Albinoni, cântări athonite, coruri gregoriene, sau orice te linişteşte şi-ţi odihneşte mintea; să răsfoieşti un album de pictură medievală sau renascimentală; să păşeşti cu tălpile goale pe pământ, iarbă, piatră şi lemn; să arzi tămâie…

carte humanitas
Mă rog, cum simt că sunt în pericol să rivalizez cu puzderia de cărţi motivaţionale, mai mult sau mai puţin ridicole sau inutile, care umplu piaţa, prefer să mă opresc. Şi să citez finalul unei rugăciuni a „ultimilor stareţi de la mănăstirea Optina“:
Doamne, dă-mi putere să port osteneala zilei de astăzi
şi toate întâmplările din vremea ei.
Călăuzeşte-mi voia şi învaţă-mă să mă rog,
să nădăjduiesc,
să cred,
să iubesc,
să rabd
şi să iert.
Amin.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *