Rusia putinista: Rogue state, pericol pentru civilizatie

Editorialul de azi, 22 iulie, din “Washington Post” spune ceea ce mi se pare ca tine de-acum de ordinea evidentei. Oricate rationalizari, contorsiuni ai fandari sofistice va continua sa zamisleasca propaganda lui Putka, Rusia a devenit ceea ce numim un rogue state. Comparatia cu Libia lui Gaddafi dupa doborarea cursei Pan Am 103, cu Siria familiei Assad, cu Coreea de Nord a dinastiei demente intemeiata de Kim Il-sung, este cat se poate de adecvata. Poate ca tarul Putka nu si-a dorit sa se ajunga aici, poate ca piratii (asa-zisii “rebeli separatisti” din Ucraina de Est) pe care ii alimenteaza cu arme au mers dincolo de ordinele sale. Dar consecintele sunt limpezi. Putin este adevaratul succesor al lui Iuri Andropov. El incearca acum sa refaca sistemul distrus de refomele din timpul lui Gorbaciov si de revolutia simbolizata de Boris Eltin.

Putka este contrarevolutionarul absolut. Uraste din rarunchi, cu patima, tot ce tine de traditia revolutiei democratice. Vrea sa ingroape definitv valorile pluraliste proprii unei traditii care merge de la Aleksandr Herzen la Andrei Saharov, Elena Bonner, Serghei Kovaliov, Vladimir Bukovski. Statul neo-totalitar de inspiratie kaghebista este un pericol pentru civilizatia democratica. De fapt, pentru civilizatie, pur si simplu.

http://www.washingtonpost.com/opinions/the-west-needs-a-strategy-to-contain-the-worlds-newest-rogue-state–russia/2014/07/21/01021db0-10fc-11e4-8936-26932bcfd6ed_story.html

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *