Libertate şi moderaţie – în jurul unui Punkt

Aş descrie lapunkt ca pe un arhipelag ce reuneşte, armonic, o seamă de insule ce comunică şi dialoghează. Înconjuraţi de o Românie sedusă de vulgaritate şi de fanatism, am încercat să imaginăm o cameră de refugiu, un spaţiu între ale cărui graniţe valorile perverse ce definesc pe atâţia dintre compatrioţii noştri să fie suspendate, iar locul lor să fie luat de un sentiment al complementarităţii şi al echilibrului.

Privind în urmă, la paginile virtuale ce s-au adunat, zi după zi, lună după lună, devine vizibilă continuitatea reperelor de la care am ales să ne revendicăm. Diversitatea de voci şi de sensibilităţi din platforma noastră reflectă asumarea libertăţii şi moderaţiei ca piloni ce susţin acest proiect intelectual. Diferenţele de abordare nu au anulat, niciodată, încrederea autorilor şi nici încrederea noastră în posibilitatea de a confrunta prostul-gust, intoleranţa şi radicalismele ideologice. Libertatea şi moderaţia sunt semnele gemene sub care am aşezat efortul nostru, iar arhipelagul pe care îl evocam creşte, organic, spre a cuprinde pe cei care aleg să se alăture unui experiment intelectual dezinhibat şi nedogmatic.

În cele din urmă, nu este vorba de o nouă direcţie culturală, cât de un efort de a rezista, cotidian, urâtului şi agresivităţii multiplicate mediatic. Solitudinea dispare în clipele în care avem în comun fragila speranţă că textele şi visele noastre înseamnă ceva, iar semnificaţia lor luminează alte existenţe. Lapunkt este un astfel de semn că nu totul este pierdut şi că barbaria, populismul şi complicităţile nu ne pot împiedica să gândim împreună, în contra a toate şi a tututor.

2 Comentarii

  1. Cu permisiunea dumneavoastră v-aș sugera o idee: Ar fi binevenită, la o jumătate de an, sau la un an, să apară și pe suport clasic, cu un format pe măsură. Cred că nu aș fi singurul abonat. La mulți ani!

    • Ioan Stanomir Ioan Stanomir says:

      va multumesc pentru gandurile dvs.
      dar am fost si vom ramane o publicatie virtuala. traind prin imaginatia cititorilor nostri.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *