Hedonism de calendar

Firește, trebuia să vină și asta. E un soi de internationala a treia, după Valentine`s Day și Ziua Femeii. Între declinări afective și de gen, a apărut formula hedonismului de masă, chit că nimeni nu înțelege nimic din Ziua Internațională a Fericirii.

Nici eu nu înțelesesem nimic până când nu am aflat că intimitatea s-a declasicizat, pe măsură ce a crescut individualismul. E un paradox simpatic, dacă prin paradox înțelegem nu o contradicție, ci mai curând o instanță în contradirecției opiniei comune. În fond, asta însemna la origini. Zilele trecute, un prieten drag îmi povestea de o răzvrătită, în anii ei de tinerețe, că dădea seriozitatea profesională pe ludicul vieții. I se părea moneda corectă de schimb, pentru că în viața asta, voia să fie fericită. Un soi de funcționar al propriilor tale obiceiuri și apucături.

M-am gândit apoi la mine și la lucrurile pe care le-am crescut embrionar și tacit, de teama ca nu cumva să rup ceea ce mie mi se părea natural înțelepțit în minte de convenționalul simțit de ochii lumii. Ziua asta e mai curând a absentării de la sine. Nimeni nu îți spune când îl întrebi cum o duce “sunt fericit”. „Bine” ehivaleaza, in raspunsurile comune, diferența fața de „anormal”. Nici eu nu am spus-o vreodată, și abia de curând am început să îmi explic de ce. Pentru că fericirea e pasivă și de cele mai multe ori e lucrarea oamenilor care știu să te ducă până la capăt. Cu restul lumii, până acum, am mers zenonian, pe bucăți infinite și mușcate, deseori crezând că așa se întâmplă pentru că e singurul drum și ar fi fost bizar să se întâmple altfel.

Dar mai mult ca sigur, nu e o zi în amintirea celor care au mers până în același punct laolaltă. S-a nimerit să se întâlnească, sau să meargă în paralel. Chiar și pentru un postmodern, fericirea are datini. Nimeni nu își dă seama ce monștrii s-au căscat de aici. I-au atârnat o zi în calendar, pentru ca în toate celelalte 364/365 ale anului să se odihnească. În rest, numai “suflete moarte”. Și despre morți, numai de bine…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *