Reacția ActiveWatch. Asterix e alive and kicking

g09b

Îmi încheiam astfel textul precedent:

„Chiar și acum, în al doisprezecelea ceas, prefer să cred că lui Asterix nu i s-a terminat licoarea magică – adică, fiindcă e vorba de un jurnalist, onestitatea. Cred încă în onestitatea lui Mircea Toma – nu l-oi fi prețuit degeaba atâta vreme, îmi spun. (Și n-am fost singur în prețuirea mea – altfel, n-ar fi existat o corală atât de amplă a dezamăgiților.) După cum cred că are o temporară criză de luciditate. Căreia o reacție fermă a ActiveWatch i-ar pune în sfârșit capăt.

Așadar – Asterix, aux armes!”

Ei bine, Asterix a reacționat – chiar dacă un pic cam târziu, e exact reacția pe care o așteptam.
Textul adresat CNA-ului de către Mircea Toma condamnă limpede și argumentat tratamentul mediatic aplicat de Antena 3 Andreei Pora. Îl reproduc mai jos.
Mă bucură enorm să văd că Asterix e alive and kicking, așa cum îl știam dintotdeauna.
Încrederea mea în ActiveWatch & Mircea Toma e restabilită.

http://www.activewatch.ro/ro/freeex/reactie-rapida/raspunsul-activewatch-catre-cna-in-cazul-antena3-andreea-pora/

„Către Consiliul Național al Audiovizualului

În urma discuțiilor care au avut loc în cadrul ședinței CNA din 23 ianuarie 2014 despre emisiunea postului Antena3 din 14 ianuarie 2014 și în cadrul cărora un membru CNA a afirmat că nu se pronunță asupra acestui caz în lipsa unei opinii a ActiveWatch, organizația noastră face următoarele precizări:

1. Mulțumim membrilor CNA pentru încrederea pe care o acordă expertizei ActiveWatch. ActiveWatch este o organizație care militează pentru comunicare liberă în interes public. ActiveWatch nu este un arbitru al spațiului audiovizual și nu are obligația de a reacționa public asupra tuturor derapajelor etice din spațiul audiovizual. Organizația noastră și-a construit de-a lungul activității sale o strategie de reacție publică și un set de mecanisme de evaluare în funcție de care își stabilește oportunitatea și intensitatea reacției publice. În măsura în care subiectul în dezbatere a făcut obiectul evaluării ActiveWatch, disponibilitatea organizației de a răspunde unei solicitări din partea CNA și de a pune la dispoziția membrilor consiliului propriile opinii este totală.

2. Cu privire la cazul discutat de membrii CNA în ședința din 23 ianuarie, în cadrul căreia s-a amânat adoptarea unei decizii, ActiveWatch își exprimă următoarele puncte de vedere:
a) Considerăm că în cadrul emisiunii Sinteza zilei din 14 ianuarie 2014 a fost încălcat dreptul la demnitate al Andreei Pora, drept protejat de reglementările audiovizuale în vigoare (Art.3(2) din legea 504/2002 a audiovizualului, respectiv art.30, 34 și 40 ale Codului de reglementare în audiovizual).
Referitor la materialul video difuzat în intervalul 22:41 – 22:45, considerăm că toate intervențiile asupra materialului (montajul audio-video) au condus spre o imagine voit distorsionată și nefavorabilă Andreei Pora, aceasta fiind pusă într-o situație degradantă și umilitoare.
Dezbaterea, critica, expunerea inconsecvențelor de discurs, chiar și ironizarea afirmațiilor persoanelor publice sunt justificate din perspectiva interesului public și nu pot fi sancționate dacă sunt făcute cu bună-credință. Însă modul în care materialul video a fost montat și ilustrat sonor a avut ca efect orientarea mesajului către umilirea persoanei vizate – Andreea Pora – nicidecum către o înfruntare de idei ori argumente (fie aceasta chiar stridentă ca limbaj) care să susțină interesul public al demersului.
Cu alte cuvinte, colajul de imagini și sunete nu este propus pentru a susține o dezbatere despre opiniile exprimate de A. Pora, ci este realizat pentru a o decredibiliza pe aceasta, decredibilizarea vizând comportamente irelevante pentru interesul public. Avem de-a face cu un comportament editorial facil și tabloid, care apelează la difuzarea repetată a unor imagini și sunete, în încercarea de a atrage mai ușor atenția publicului asupra caricaturii unei persoane, și nu cu o critică a opiniilor acelei persoane.
Actele normative în baza cărora CNA își desfășoară activitatea conțin articole relevante pentru acest tip de comportament al mass-media audiovizuale.

b) Ținând cont de degradarea accelerată a discursului public și infestarea acestuia cu atacuri la persoană, considerăm că se impune o intervenție mai susținută din partea CNA pentru a tempera aceste derapaje în emisiunile televiziunilor care se declară a fi canale de știri și informare. Recomandăm CNA să lanseze o campanie de monitorizare a programelor tuturor posturilor de știri din perspectiva acestor comportamente și să aplice actele normative în sensul protejării demnității umane fără a aduce atingere libertății de exprimare.

Mircea Toma
Președinte ActiveWatch”

Un comentariu

  1. eu sunt mai retinut. comunicatul AW, pe langa faptul ca apare nepermis de tarziu, chiar daca e mai putin relativizant ramane lemnos.

    „intervenție mai susținută din partea CNA pentru a tempera aceste derapaje în emisiunile televiziunilor care se declară a fi canale de știri și informare.” — cei de la CNA radeau la montajul scabros al A3. CNA este, in acest moment, o institutie desueta, o institutie de care oricum A3 nu s-a sinchisit niciodata, nici cand opozitia era la putere.

    Cred ca se pune prea mult pret pe ce are de spus AW.

    Dincolo de faptul ca pt mine e nevoie de mai mult pt a-mi (re)stabili increderea in AW, cred ca problema se pune eronat si din alt punct de vedere – se insista pe reactii de la acest gen de institutii (CNA/AW) care au dovedit in mod repetat nu reprezinta in nici un fel interesul jurnalistilor (chiar si cand au facut-o, acest lucru s-a intamplat in masura foarte limitata). CNA/AW sunt preocupate de propriile interese (care, resubliniez 🙂 , se confunda cu interesele mega-coruptiei mai des decat e cazul).

    Parerea mea e ca jurnalistii ar trebui sa isi creeze propria lor structura de monitorizare, sa isi stabileasca propriul purtator de cuvant si sa „dozeze” reactiile dupa propriile criterii si interese, NU sa astepte pana CNA-ul aliat cu A3 va lua masuri, sau vreun ONG ocupat cu totul alte lucruri. Eu am convingerea ca acest gen de interese ti le aperi singur, nu asteptand reactii de la institutii de stat sau ONG-uri dubioase (AW).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *