2014 – cifre rotunde

În funcţie de semnificaţie, anul acesta comemorăm sau aniversăm diverse evenimente care au marcat istoria mai recentă sau îndepărtată. Am făcut mai jos un scurt inventar. Cred că ţine mai mult de noi, nu de autorităţile publice, să ne reamintim cum se cuvine de înţelesurile acestor zile.

24 ianuarie 1859 – 155 de ani de la „Mica Unire“.
28 iulie 1914 – Începutul Primului Război Mondial.
23 august 1944 – Ieşirea României din războiul antisovietic. Speranţa eşuată că se va reveni la o democraţie, chiar imperfectă.
Aprilie 1964 – „Declaraţia de independenţă“ a PMR faţă de Moscova (şi – de fapt – faţă de propriul popor). O istrumentalizare oneroasă a sentimentelor şi valorilor naţionale.
28 martie 1974 – Înscăunarea lui N. Ceauşescu ca preşedinte, cu eşarfă tricoloră şi… sceptru, dar fără coroană. Probabil, apogeul naţional stalinismului în RSR.
22 decembrie 1989 – 25 de ani de la Revoluţia română. Indiferent de confiscări, deturnări, conversii ale nomenclaturii şi Securităţii, o altă lume a apărut.
29 decembrie 2004 – numirea unui ministru al Justiţiei, independent în raport cu partidele politice, care a iniţiat un proces de reformă ale cărui efecte le vedem şi astăzi. O speranţă fragilă că, pentru prima dată în istoria naţională, justiţia ar putea fi separată de politic.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *