Valoarea o dă concurenţa

30.03.1967 „Toţi din Vatican se interesează cu pasiune de tot ce publică prof. TUDOR POPESCU, în revistele teologice româneşti, chiar şi materialul care le este împotrivă şi mi-au spus că omul acesta nu poate fi preţuit decît în aur şi diamante. M-au rugat să le trimit nişte reviste bisericeşti, am făcut rost de ele şi le-am trimis.”

Cuvintele de mai sus sunt ale preotului Aurel Costin, întors după o perioadă de la Roma, şi ne-au fost „lăsate” în scris de către sursa „Alexandru”.

Teodor M. Popescu (1893-1973), cu studii la Atena, Leipzig şi Paris, a fost cadru didactic între 1926 şi 1959 la Facultatea de Teologie din Bucureşti (Institutul teologic de grad universitar după 1948), unde a predat Istorie bisericească universală. Opera sa este impresionantă, peste 300 de titluri – cărţi, studii, articole, recenzii, traduceri. Un aspect foarte important, pentru mediul în care a activat, a scris original! De asemenea, a participat la diferite congrese bisericeşti internaţionale, chiar şi la Moscova în 1948.

Una dintre temele pe care le-a dezvoltat în scrierile sale a fost relaţia dintre Biserica Constantinopolului şi Biserica Romei, iar de multe ori abordarea sa nu a fost întotdeauna „plăcută” la adresa Romei.

Pasajul din martie 1967 ne pune în faţă două aspecte importante. Primul. O instituţie care se respectă acceptă viziuni diferite/opuse/în antiteză atunci când sunt emise cu competenţe academice. Al doilea. Valoarea unui om din mediul academic este dată nu de studenţi sau prieteni, ci de concurenţă!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *