“Solidar cu Filip Florian”. Un text de Radu Jude

Am primit de la Radu Jude textul de mai jos – o exemplară reacţie de solidarizare cu Filip Florian, personaj “de carton”, cum îl numeşte în grobianul lui atac Andrei Marga -, cu rugămintea de a-l publica pe LaPunkt.ro. [R.V.]

Radu Jude

Solidar cu Filip Florian

Nu-i sunt prieten scriitorului Filip Florian, dar îi apreciez cărţile şi îl consider şi eu, ca toata lumea, unul dintre cei mai importanţi autori români contemporani. Am rămas siderat văzând că, într-un comunicat oficial al Institutului Cultural Român (http://www.observatorcultural.ro/Biroul-de-Presa-al-ICR-reactioneaza-dupa-interviul-acordat-de-Filip-Florian*articleID_28362-articles_details.html ), Filip Florian e executat în pur stil stalinist pentru afirmaţiile sale legate de activitatea ICR sub conducerea lui Andrei Marga. Se spune despre Filip Florian în textul semnat de Biroul de Presă ICR că “bate câmpii”, că “probeaza incultura”, că e un personaj “de carton”, că “ar fi cazul să fie tradus în virtutea valorii, nu a subvenţiei”, că informarea lui este “jalnică”, iar nivelul lui de cultură este, la fel, “jalnic”. Nu e cazul să demonstrez eu că lucrurile nu stau aşa şi că Filip Florian e un scriitor de valoare, că e cultivat etc. Asta nici nu are importanţă. Problema cea mai gravă este că, într-un comunicat oficial, o instituţie a statului îşi permite să jignească într-un asemenea hal un cetăţean român. Asta mi se pare cu adevărat inadmisibil. Şi ar fi inacceptabil chiar dacă Filip Florian ar fi un om incult şi un scriitor prost.

Nu văd nici un alt mod de a-i fi alături, lui şi celorlalţi artişti şi intelectuali jigniţi în alte comunicate ICR (revăzând textul, am descoperit că scrisesem “comuicate”, un cuvânt mult mai potrivit pentru textele domnului Marga…), decât declarând asta public şi întărindu-mi hotărârea, pe care am exprimat-o deja semnând petiţia “Adio ICR” (http://www.petitieonline.ro/petitie/adio_icr_-p28301144.html ), de a nu mai colabora în nici un fel cu Institutul Cultural Român câtă vreme acesta e condus de un personaj atât de sinistru.

Radu Jude, cineast român de carton.

20 martie 2013

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *