Obsesia.

>Apariţia în limba română a unuia dintre textele esenţiale ale suprarealismului, “Nadja” al lui André Breton, în traducerea lui Bogdan Ghiu, este un eveniment remarcabil, de natură să recontextualizeze înseşi textele autohtone marcate de influenţa acestei direcţii intelectuale. Dincolo de importanţa sa documentară, ca proză-manifest a unui timp istoric determinat, “ Nadja “ rămâne o proză care îşi conservă întreaga ei putere de fascinaţie hipnotică.

Cum se poate citi, totuşi, această carte ce alege să se sustragă, deliberat, regulilor pe care literatura “clasică “ le impune? Celor care sunt familiari cu poemele vizionare ale lui Nerval, ( “ Aurelia “ înainte de toate) sau cu prozele lui Gellu Naum, paginile lui Breton le vor oferi şansa de a coborî în acelaşi univers dominat de premoniţii, nebunie şi stranietate. Căci “ Nadja’ este omagiul pe care Breton îl aduce capacităţii universului de a fi saturat de semne pe care sensibilitatea poetică le poate descifra. Breton nu scrie o proză întemeiată pe reproducerea realului, după cum nu este interesat de naraţiunea aşa cum o pot înţelege cei educaţi în spirit tradiţional. Breton nu concepe, în egală măsură, o proză auto-biografică, deşi eruditele note ale lui Bogdan Ghiu recuperează urmele documentabile ale întâlnirii dintre scriitor şi muza sa, pe parcursul a zece zile. Refuzând “ realismul” ca şi verosimilitatea, Breton eliberează, prin “ Nadja”, energia nedomesticită a cuvântului şi imaginilor.

Combinaţia dintre proză şi fotografie este una dintre dimensiunile cele mai frapante şi misterioase ale cărţii. Fotografiile lui Breton subminează “ realitatea” realităţii şi introduc în ordinea cotidianului o forţă mistică şi o doză de insolit. Fragmentele de Paris pe care Breton le încadrează în text sunt înconjurate de o aură specială mediumnică, spre a trimite la Gellu Naum şi poetica sa. Jocurile autorului care îşi trăieşte dragostea sa cu o femeie marginală în accepţiunea literală a termenului ( muza îşi va sfârşi zilele într -o instituţie psihiatrică) sunt şi jocurile autorului care îşi scrie textul pe măsură ce îşi trăieşte aventura. Referirile la personajele de care Breton se înconjoară abundă, dar “ Nadja” nu ambiţionează să fie o cronică intelectuală. Ochiul lui Breton este deschis către realitate doar în măsura în care aceasta din urmă îi permite să privească către eul său profund. Simbolic, cartea lui Breton debutează cu o interogaţie în marginea identităţii. Suprarealismul lui Breton este obsedat de intertextualitate- citatul cultural este maniera în care Breton articulează, pentru mişcarea sa, o tradiţie care se legitimează prin negarea tradiţiei canonice.
Scriptural şi grafic, “ Nadja” posedă o frumuseţe neliniştitoare. Textul lui Breton poate fi interpretat ca un parcurs iniţiatic în labirintul parizian, un spaţiu ale cărui elemente arhitecturale sunt animate de o viaţă secretă. În fond, suprarealismul este o căutare a acestui fond reprimat pe care îl artistul îl poate accesa doar abandonând tabuurile şi prejudecăţile stilistice ale lumii care îl precedă.
Obiect halucinatoriu şi model de vigoare experimentală, “ Nadja” combină, magnetic, forţele poeziei, văzului şi iubirii. La aproape un secol de la apariţia ei, în 1928, proza lui Breton aduce până la cei de astăzi timbrul şi culorile unor viziuni psihedelice.カウチソファ 革 レザー カウチ ソファ コーナー 3人掛け l字 本革 コンパクト ローソファ 【イタリア製 本皮 肘クッション付き 】 l字 コーナーソファ 942b-3p-ot-lg008 so
おうちの洗濯機でラクラク洗える! カバーリングダイニング【Wash】ウォッシュ/4点セットB(テーブルW150+チェア×2+ベンチ×1)(代引不可)
GROHE(グローエ)Mintaシングルレバーキッチン混合栓31095 000
5個セット ごはん鍋 南蛮黒吹ご飯鍋2合炊(中蓋付)(萬古焼) [ 22.5 x 16.5 x 20cm ] 料亭 旅館 和食器 飲食店 業務用
《石田ゆり子さん使用》【輝き保証!】K18WGダイヤモンドフラワーピアス[0.28ct]【スイートテン】《ダイヤ:カラーD-F / クラリティVVS1-VS1 / カットEX-VG》【スイート10】【
デザイン仏壇?風シリーズプラン3(お得な3点セット)
お見積り特別セットお見積りお問い合わせ番号:MI-5332
【7年保証付】 【ノーリツ エコジョーズ ガス給湯器】 GT-C206SARX BL 20号 オート 据置形 ガスふろ給湯器
未使用 【中古】 MEISUI メイスイ NFX-OS 業務用 浄軟水器カートリッジ 浄水 K2384161
NDstyle カウチ(3P+スツール)マウント 布張り・カバーリング式 8色対応座面硬さ2タイプ(RSF3レギュラー・HSF3ハード)脚は全6種類(別売)カウチソファの脚は2組必要ヘッドレスト別売送

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *