Bisericile şi autoritatea/violenţa statală în Europa Centrală şi de Est în perioada comunistă

În zilele de 6 şi 7 decembrie 2012 a avut loc în Berlin, la sediul Europäische Akademie, conferinţa intitulată „Churches and State Authority / Violence in Central and Eastern Europe“. Organizatorul principal a fost Deutsche Gesselschaft für Osteuropakunde (Fundaţia Germană pentru Studii Est-Europene), dar se cuvin amintite şi celelalte instituţii partenere, care au asigurat o bună desfăşurare a manifestării: Imre Kertész Kolleg din Jena (reprezentat prin codirectorii Joachim von Puttkamer şi Włodzimierz Borodziej), Asociaţia de caritate „Renovabis“, precum şi Bundeszentrale für Politische Bildung. Un rol decisiv în cristalizarea conferinţei l-a avut şi prof. Thomas Bremer, de la Universitatea din Münster. Manifestarea a fost una bilingvă (cu sesiuni de comunicări atât în germană, cât şi în engleză). În germană, titlul conferinţei („Kirchen und Staatsgewalt in Mittel- und Osteuropa“) putea fi înşelător, deoarece Staatsgewalt, aşa cum a arătat şi prof. Thomas Bremer, are două accepţiuni: „autoritate statală“, dar şi „violenţă“, cu referire la cea exercitată de puterea politică. Conferinţa şi-a propus să abordeze ambele dimensiuni ale acestui concept, cu privire la relaţiile Biserică şi stat în a doua jumătate a secolului trecut atât în URSS, cât şi în Europa răsăriteană.

În prima zi a conferinţei, Vasilios Makrides – profesor la Universitatea din Erfurt şi editor al unui recent volum intitulat Orthodox Christianity in 21st century Greece: The role of religion in culture, ethnicity, and politics – a susţinut un keynote speech, o privire istorică asupra raporturilor dintre Stat–Biserică în Europa de-a lungul secolelor, cu sublinierea diferenţelor dintre cele două modele: vestic şi răsăritean. Vorbind despre situaţia particulară din perioada comunistă, Vasilios Makrides a insistat asupra personalităţii scindate care s-a vădit în cazul multor prelaţi ortodocşi din Europa de Est, inclusiv din România; această scindare a însemnat o profundă contradicţie între ceea ce au spus, ce au gândit şi ce au scris numeroşi episcopi şi alţi înalţi demnitari ecleziastici. Conferenţiarul a trecut în revistă şi tipurile de simfonie existente în relaţia Biserică – Stat (simfonie tulburată, simfonie asimetrică etc.), iar apoi prin diferite exemple a căutat să verifice ipoteza potrivit căreia, cu timpul, în lumea ortodoxă s-a inculcat în mod decisiv ideea că Biserica nu trebuie să rămână niciodată singură; de aici decurgând supunerea foarte accentuată faţă de stat, acomodarea pragmatică, evitarea luptei, a conflictului. În această logică se înscrie cumva şi scrisoarea omagială trimisă de patriarhul român Teoctist preşedintelui Nicolae Ceauşescu în noiembrie 1989 şi publicată de presa comunistă în contextul revoluţionar din decembrie. Cum era şi previzibil, prezentarea a stârnit numeroase discuţii, nuanţări şi întrebări.

În primele două secţiuni ale conferinţei a fost prezentat modul în care Bisericile Catolică şi Ortodoxă au reacţionat în faţa represiunii (şi a diverselor presiuni) în timpul regimului comunist, dar fără o concentrare prioritară asupra persecuţiilor propriu-zise din prima fază (în linii mari, cca 1948–1956). Accentul a căzut mai mult asupra celei de-a doua etape, mai puţin violente, a comunismului (anii 1960–1980). Una dintre intenţiile organizatorilor – atinsă, datorită comunicărilor şi a dezbaterilor – a fost aceea de a se compara în primul rând situaţia unei singure Biserici în diferite ţări (de exemplu, pentru Biserica Ortodoxă: URSS, Bulgaria, România) şi, în plan secund, situaţia catolicismului în raport cu ortodoxia şi protestantismul.

Situaţia Bisericii Catolice a fost abordată de Robert Zurek (pentru Polonia), Peter Morée (Cehoslovacia), András Máté-Toth (Ungaria). Un alt panel, intitulat „Biserica şi politica: rolul Bisericilor în Europa de azi“, avându-i drept conferenţiari pe teologul Markus Meckel şi pe cardinalul Miroslav Vlk, a întregit în mod fericit discuţia amorsată în secţiunea precedentă despre agenda şi mai ales interesele Bisericii Catolice în raport cu oficialităţile guvernamentale. Panelul privind Biserica Ortodoxă a inclus comunicări despre Bulgaria (Momcil Metodiev), România (subsemnatul) şi URSS (Aleksandr Mramornov). Dincolo de similitudini, au existat şi diferenţe sesizabile, inclusiv în plan legislativ: de pildă, în România, spre deosebire de celelalte ţări, Biserica a fost separată în mod explicit doar de şcoală, nu şi de stat.

Ultima secţiune a conferinţei s-a intitulat „Cum şi-au asumat Bisericile trecutul recent: Politici de rememorare“ şi a cuprins comunicări despre: Biserica Catolică din Polonia (Adam Szostkiewicz), Biserica Ortodoxă Rusă (Aleksandr Agadjanian) şi Bisericile Protestante (Katharina Kunter). Scriitorul şi jurnalistul Adam Szostkiewicz a subliniat faptul că în perioada comunistă a existat martiriu, eroism, cooperare cu statul, dar au existat mai presus de orice interese. Îndeosebi interesul ierarhiei Bisericii Catolice de a păstra statu quo-ul, de a prezerva „naţiunea catolică“. Biserica a încercat să îşi legitimeze şi să îşi păstreze poziţia în societate pe tot parcursul regimului comunist, numai că după 1975, îndeosebi după 1978 – anul alegerii unui papă polonez (Karol Wojtyla – Ioan Paul al II-lea) – a început să se intereseze manifest şi de problematica drepturilor omului, o premisă decisivă a apropierii de intelectuali şi de Solidarnosc. Numai că rememorarea acestui trecut recent de regrupare istorică între intelectuali şi Biserică este perturbat de un discurs tot mai naţionalist, antiliberal şi antimodernist al ierarhiei ecleziastice (o spune pe un ton foarte critic la adresa Bisericii chiar un fost redactor la un jurnal ecleziastic – Adam Szostkiewicz a fost timp de un deceniu colaborator al săptămânalului catolic polonez „Tygodnik Powszechny“).

Aleksandr Agadjanian a vorbit despre o memorie complicată, plină de ambiguităţi a Bisericii Ruse. Pe de o parte, există o nostalgie pentru secolul al XIX-lea, combinată cu admiraţia pentru măreţia naţională din timpurile Rusiei ţariste, pe de altă parte, o asumare a Sergianismului (în sensul de: înţelegere a Bisericii cu Statul, chiar cu preţul unor grave concesii dogmatice pentru a evita persecuţia), ca soluţie, ca alegere a „răului mai mic“. Foarte comentat a fost acordul „de iertare reciprocă“ semnat în august 2012 de patriarhul ortodox Kiril al Rusiei şi de arhiepiscopul catolic polonez Jozef Michalik, în fapt un apel către credincioşii ambelor Biserici în care li se solicita „să ierte celuilalt popor nedreptăţile şi relele din trecut“, ca prim pas spre reclădirea încrederii reciproce – „element necesar pentru o comunitate religioasă trainică şi pentru o deplină împăcare între popoare“. În final, Katharina Kunter a analizat modul în care diferitele Biserici Protestante se raportează la concesiile din perioada totalitară şi dictatorială. Comunicarea sa (mai ales afirmaţia că „Protestanţii au fost principalii perdanţi ai postcomunismului“) a generat multe discuţii în contradictoriu.

„Churches and State Authority / Violence in Central and Eastern Europe“ a fost o conferinţă foarte animată, excelent organizată, iar lucrările sale vor fi probabil reunite într-un volum colectiv.TOTO ウォシュレット Kシリーズ 貯湯式温水洗浄便座 パステルアイボリー TCF8CK55#SC1
全品ポイント5倍 ※要エントリー◆003011 イスム 毘沙門天◆《イスム 003011 イスム 毘沙門天 イSム 仏像フィギュア インテリア リアル仏像 雑貨 置物》【smtb-s】
大塚製薬 ネイチャーメイド マルチビタミン&ミネラル(100粒x24)
【予約】 17-18 SCOOTER DAYLIFE-THRUSTER スクーター スノーボード 板 フリースタイル パウダーボード S【選べるソールカバー+ロック+グリッププレゼント】【10%OFF
150こたつ 岳 150 日本製 テーブル おしゃれ オシャレ 和風モダン コタツ 炬燵 高さ調節 継ぎ脚 継ぎ足
We are Φn 39!! and U? KinKi Kids Live in DOME 07-08(初回生産限定盤) [DVD]
【OTQ-G4702SAWFF】ノーリツ 石油ふろ給湯器 直圧式 オート OTQ-G4702SAWFF【ノーリツ/NORITZ】【OTQG4702SAWFF】
アロマスター アロミックエアー サファイアブルー 気化式 アロマ ディフューザー と 専用オイル全12種類50ml、専用オイルビンセット(キャップ部?ピン) 50ml 12個付
【日立工機】 ハンマードリル 《 DH30PC2 》 SDSプラスシャンク仕様 日立 ハンマードリル DH30PC2
Belkin(ベルキン) Thunderbolt 2 Express Dock HD 4K Apple iMac Macbook 対応

Un comentariu

  1. Pingback: LaPunkt – Cristian Vasile despre o conferinta legata de Biserica sub comunism « Persona

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *