Prima lună de război. Cronica evenimentelor. Discursurile președintelui Volodimir Zelenski

Prima lună de război. Cronica evenimentelor. Discursurile președintelui Volodimir Zelenski va apărea la mijlocul lunii august la Humanitas, în traducerea din ucraineană a Alionei Bivolaru, Mariei Hosciuc și a lui Vasile Captaru, cu o introducere a editorului Oleksandr Krasovițki.

Volumul este o cronică documentată a războiului de agresiune declanșat de Rusia împotriva Ucrainei. O carte esențială pentru înțelegerea evenimentelor tragice și eroice din prima lună de război, în care știrile zilnice, rapoartele din surse oficiale și discursurile președintelui Ucrainei sunt prezentate cronologic.

Cunoscutul filozof și scriitor francez Bernard Henri Lévy spunea, într-un interviu pentru Serviciul georgian al postului Radio Europa Liberă:
„Încă din prima zi a invaziei, acest om a fost grozav, fără doar și poate. Din prima zi, din primul ceas, a reușit să se ridice la nivelul evenimentului. S-a dovedit a fi un erou peste noapte. Mi-am reamintit de Churchill, în Londra anului 1940… N-am văzut niciodată în viața mea o asemenea metamorfoză la un șef de stat normal, neconfigurat pentru un destin tragic. Sentimentul meu este că Zelenski nu era pregătit pentru asta. Și, totuși, transformarea s-a petrecut peste noapte. El a întrupat rezistența poporului său și a devenit un erou pur.
Dacă există astăzi în Europa o imagine a eroismului, el este. Dacă există astăzi o întruchipare a vechilor valori europene ale cavalerismului, el este… Acest tânăr este astăzi unul dintre părinții fondatori ai Europei. A refondat, într-un fel, Europa, cu curajul, cu spiritul de rezistență, cu angajamentul față de valorile Europei…“
Această carte reamintește comunității internaționale că războiul declanșat de Rusia continuă și că ucrainenii apără prosperitatea și pacea Europei cu arma în mână și cu prețul vieții celor mai buni dintre ei. Și că, așa cum o spune tot Bernard-Henri Lévy, „stabilitatea, arhitectura și însăși existența Uniunii Europene ca entitate politică“ sunt în joc dacă Ucraina pierde războiul.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *