MINICRONICILE TATIANEI.#Cele999DeLaAuschwitz

#Cele999DeLaAuschwitz Slovacia 1942. Evreice necăsătorite, între 16 și 36 de ani, sunt trecute pe o listă pentru plecare la muncă în străinătate. Li se spune că e vorba doar de câteva luni și că țara de destinație e Polonia ocupată de armata germană.

Într-o localitate numită Auschwitz urmau să participe la curățarea terenului, demolarea unor clădiri vechi, la săpat și eliberarea locului pentru noi clădiri, la munci agricole și îngrijirea animalelor. Se făceau lucrări de extindere a unui lagăr. În ziua în care fetele slovace ajung la destinație, un tren german aduce din lagărul de concentrare de la Ravensbruck supraveghetoare mai crâncene decât gardienii bărbați. Evreicele slovace din primul transport oficial sosit la Auschwitz sunt rase în cap, dezbrăcate, disciplinate, pedepsite, înfometate, chinuite după bunul plac al paznicelor instruite să aplice „soluția finală” pentru rezolvarea „problemei evreiești”.

Tinerele care rezistă fizic și psihic la instrucția de lagăr supraviețuiesc timp de trei ani lucrând în ture epuizante în depozite, la sortarea de bunuri confiscate ori în ateliere amenajate pentru cei apți de muncă, susținându-se și îmbărbătându-se reciproc.

Povestea acestor femei, viața lor cumplită, curajul și tăria lor de a rezista în fața ororilor au fost reconstituite după documente de arhivă, interviuri, mărturii ale supraviețuitorilor. O carte-document istoric și biografie colectivă din timpuri de crime și dezumanizare, care ar trebui să fie (încă) un avertisment dureros pentru lipsa de memorie a secolul XXI.

sursa: Minicronicile Tatianei!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *