Capra românească (?)

Despre porcul românesc „crescut în România” am scris la momentul potrivit, adică de sărbătorile din iarna trecută; nu i-am constatat nici un cusur, dimpotrivă. Încep de data aceasta cu o confesiune: deși diger foarte greu produsele MEDIA, ( a nu se confunda cu excelentele mezeluri MEDA), totuși periodic caut să mă informez. Ca atare, de curând,  alterându-mi involuntar pofta de prânz, am ascultat „cea mai importantă dezbatere din România”, după părerea realizatorului care, precum toți mediaticii se pricepe la toate adeverind ipsis verbis horațiana aserțiune „proastă mândrie să fii ignorant”; firesc căci, spune un alt roman, non omnes possumus omnia, adică nu toți le putem pe toate; evident, dacă suntem lucizi. În acest caz tot la Horatius ajungem.  După ce de ziua națională a Țării era adresată invitația de a spune „ce calități are poporul nostru”, răspunsurile, intuind de fapt unde bate mediaticul, au început să porcăiască  în cunoscutul stil al emisiunii, cu rare excepții (unele motivate). Trece și sărbătoarea și urmează dureroasa întrebare „de ce suntem noi românii așa…”, având o vorbă sacrificială la adresa caprei vecinului? De ce numai noi suntem așa?

Evident, nimeni nu poate fi ca noi, răi, decadenți, leneși, bețivi, cu tendințe de invidie fără precedent. Toată discuția generată  de „proasta mândrie” voit foarte subtilă a mediaticului, a probat încă o dată  faptul că dorința de senzațional are la bază stupida incultură. Invidia este o stare general umană, indiferent de naționalitate  sau religie. Dacă totuși ne incităm până la… excitare  să vedem de unde se trage invidia românească, să ne raportăm la Horatius, de exemplu, și vom constata că originea e în gena noastră romană căci, spuneam și cu alte dăți, tot ce e bun și rău e de la romani; în toată Europa și mai departe. În celebra Satiră I, adresată amicului Mecena, poetul constată că, în general, nimeni nu e mulțumit cu ceea ce are: „De ce, Mecena, omul nici când nu-i mulțumit/ Cu soarta ce-i fu dată sau singur și-a croit?” Trecând peste nemulțumirile diverselor categorii (meșteșugari, țărani, comercianți, militari, chiar și politicieni et alii), poetul ajunge la capră, adică sursa invidiei general umane: „zgârcitul crapă de necaz când  vede capra vecinului având ugerul mai întins”. Deci povestea e veche, nu am inventat-o noi românii ci eventual, fiind un neam creativ,  am augmentat-o  și diversificat-o dorindu-i moartea patrupedului de peste gard sau, cu generozitate împăcând și capra și varza când nu avem de-a face cu un înfumurat  căruia îi spunem „capră râioasă”. Să evocăm și ochii căprui, prin derivare de la capră plus -ui, o probă a valorii estetice a patrupedului.  În fine, de mici învățăm să sărim peste capră, adică spinarea altuia, iar mai apoi să facem un sport din asta. La fel săritul peste cal în absența nobilului patruped.

Iată cum și capra ne întoarce la originea noastră romană, bună sau rea, însă de neînlocuit cu teorii sterpe și dezbateri imunde. Sau, cine știe, poate suntem un popor … capricios,  nu doar mioritic, ovin adică… 

În fine, peste câteva zile, o altă dezbatere, la fel de  „cea mai … ”, scormonind în tulburatele  noastre viscere istorice „Domnule, au trecut atâția peste noi, – urmează o înșiruire de ignobili barbari – și ne-au influențat” ajunge prin vocea mediaticului la mirata concluzie de elev care a chiulit la istorie și română:  „și iată în secolul al XIX-lea  apare limba română” . Ar trebui exclamat:  PÂNĂ AICI!!! Riposta e inutilă de la un punct, consolarea sugerând-o Cato: „cu proștii e mai bine să nu ai de-a face”. Pe de altă parte o soluție pentru un prânz tihnit și nu numai, ar fi tăcerea emitenților măcar între anumite ore digestive, falsă însă căci datul din gură  „mai ales pe lângă” (Caragiale) dar și din mâini e esența mediei audio vizuale. Și-apoi, chiar dacă am întoarce-o, tot suspiciuni s-ar naște căci, spune prea bine Syrus Taciturnitas stulto homini pro sapientia est, adică Tăcerea, pentru omul prost, este socotită înțelepciune.  

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *