Viaţa ca o artă…

…sau arta vieţii trăită cu sens…

 

Vă entuziasmaţi pentru un obiect oarecare şi, două săptămâni mai târziu, l-aţi uitat deja într-un dulap. Şi vă doriţi un altul. Intraţi într-un cerc vicios al disconfortului, care se roteşte fără oprire: ceva din voi protestează, cerşeşte, vrea tot timpul altceva.[…] Însă nu posesiunile sunt cele care ne conferă siguranţă (Arta Esenţei, p.86), ne asigură autoarea.

Seria de cărţi a lui Dominique Loreau apărută la Editura  BAROQUE BOOKS AND ARTS în colecţia Savoir-Vivre ne propune strategii pentru găsirea echilibrului interior şi exterior prin prisma alegerilor şi posesiunilor noastre. O franţuzoaică stabilită în Japonia de peste 30 de ani scrie despre Arta Simplităţii, Arta Eleganţei, Arta Rafinamentului, Arta Esenţei, Arta de a pune lucrurile la locul lor şi altele asemănătoare. 

În ele vorbeşte despre excesul de materialism versus avantajul minimalismului, despre etică si estetică, altruism şi solitudine. Ea propune o alternativă la tendinţa actuală a consumerismului şi împărtăşeşte din disciplina de veacuri a japonezilor, în mijlocul cărora a ales să trăiască. S-a lăsat inspirată şi remodelată de noua cultură în care a pătruns, şi alege să împărtăşească din experiența ei, cu noi. Bestsellerul Arta Simplităţii a fost publicaţia care a făcut-o cunoscută în întreaga lume, şi de la care a pornit ulterior seria despre artele vieţii pe care le abordează în cărţile ulterioare. 

Ne atrage atenţia asupra schimbărilor survenite în comportamentul de consum odată cu industrializarea şi a consumerismului ca fenomen prezent în societăţile zilelor noastre. Despre mrejele acestei tendinţe în care parcă ne-am lăsat prinşi fără a mai avea puterea de a riposta. Despre cum am curs odată cu valul râului spre marea de lucruri pe care am ajuns să o dobândim. Despre armonia ce e de dorit să existe între minte şi corp, între corp şi locul pe care îl locuim. Noi, ca oameni, locuim două spaţii esenţiale: propriul corp şi locuinţa noastră.

Anul care a trecut, diferit de toţi cei de până acum pe care i-am trăit,  ne-a adus în starea de a intra într-un contact mai intens şi de durată cu ambele noastre temple (corpul şi locuinţa). Odată cu adaptarea la realitatea provizorie pe care o trăim, am fost nevoiţi să ne restructurăm şi spaţiul exterior , astfel încât să corespundă unor nevoi noi. Seria autoarei ne ajută să ne stabilim direcţia corectă în raport cu nevoile noastre -bazată pe principiul simplităţii şi simplificării. Şi aşa cum o spune, simplitatea este uniunea perfectă dintre ceea ce e frumos şi ceea ce e practic şi potrivit. Bauhaus-ul, arta shakers-ilor şi interesele japoneze au în comun eficacitatea, flexibilitatea şi conceptul MAI PUŢIN PENTRU MAI MULT. (Arta Simplităţii, p. 24)

Dominique Loreau face o legătură foarte strânsă între eficienţa simplităţii şi efectele ei la nivel psihologic, şi explicp de ce este ea o fundaţie pe care se poate clădi frumos o viaţă. Ne mai spune şi că un spaţiu gol le oferă celor care-l locuiesc sentimentul că deţin controlul asupra propriei existenţe, pentru că sunt cu totul liberi, ceea ce le aduce un plus de confort şi satisfacţie. Pentru că fără vid, nu ar exista frumuseţe. Fără tăcere, nu ar exista muzică. Totul capătă o semnificaţie; […] într-un spaţiu gol, totul devine compoziţie, natura moartă, tablou.[…]. Cel mai neînsemnat lucru devine un obiect de artă şi fiecare minut un moment preţios. Când amenajăm un spaţiu pe care îl folosim îl modelăm conform personalităţii noastre, aşa cum am face cu o haină. […] Ceea ce exprimăm în lume defineşte adesea ceea ce este în noi înşine.(Arta Simplităţii, p. 24-26)

Toate alegerile pe care le facem cu privire la propriul corp şi la lucrurile de care ne înconjurăm sunt o sumă de simboluri,  pline de semnificaţie. Pe unele dintre ele le facem asumat şi conştient, iar altele ne scapă chiar şi nouă din vedere, dar ele au un totuși un substrat profund. Cu cât alegerile sunt mai puţine cu atât creşte interesul de a le face conştient, responsabil şi util până la capăt. Detalii culturale, alegeri personale, influenţe locale, toate îşi găsesc locul în corpul în care trăim şi în propria locuinţă.  Trebuie, de asemenea, să vezi ce viaţa duci, ce obiceiuri ai, cum vezi tu confortul. […]Este pasionant să vezi în ce măsură felul în care îţi aranjezi casa, mobilierul pe care l-ai ales ori chiar obiectele ne modelează, mult mai mult decât ne imaginăm, comportamentul, obiceiurile şi chiar întreaga viaţă! (Arta de a pune lucrurile la locul lor, p. 109-113) În același timp, ordinea înseamnă să te asculți, să te cunoști, să duci o viață mai bună. (Arta de a pune lucrurile la locul lor, pg. 22) Să reflectăm astfel asupra simbolurilor pe care le ascund alegerile noastre şi să păşim pe tărâmul conştientizării, e unul din sfaturile preţioase pe care ni le oferă autoarea.

Scopul nostru este acela de a ne armoniza locul pe care îl locuim (acel acasă) cu nevoile locului în care trăim (corpul nostru). A simplifica înseamnă până la urmă a înfrumuseţa şi o înfrumuseţare “reducţionistă” relaxează (Arta Simplităţii, p. 29). Importanţa debarasării de posesiuni personale inutile, spune autoarea, ne va oferi ceva de care tot mai greu dispunem în ultimul timp, şi anume disponibilitate pentru exact acele lucruri pe care le considerăm cu adevărat importante. Şi ne atrage atenţia mai departe prin a sublinia că, pentru a trăi minimalist, lucrurile, oricât de mici, trebuie să fie frumoase şi practice dar pentru a face asta trebuie să lăsăm lucrurile să se maturizeze, pentru a extrage din ele esenţa.  Adevărata frumuseţe se află lângă noi, dar nu o vedem din cauză că privim întotdeauna prea departe. (Arta Simplităţii, p. 40-43) 

Accesibilitatea limbajului şi exemplificarea concretă a lui Dominique Loreau ne ajută să pătrundem aceste mistere desluşite pe înţelesul fiecăruia. Prin simplificare şi simplitate, ne facem mai întâi ordine în gânduri, ca mai apoi să reuşim să o facem şi cu lucrurile noastre, având deja răspunsurile pe care le căutam. Răspunsurile de care fiecare avem nevoie şi pe care le putem identifica în acord cu direcţia pe care ne-am propus-o. Esenţa rafinamentului, discreţiei, eleganţei şi a gustului este ceea ce coincide cel mai armonios cu un spirit avid de “a fi în loc de a avea”, de lejeritate şi discreţie personală. (Arta Esenţei, pg.72)

Cât de reprezentaţi suntem de alegerile pe care le facem şi cât de responsabil şi conştient le facem? Vin ele dintr-o vibraţie lăuntrică sau mai degrabă dintr-o tendinţă spre conformism, care poate ascunde o nevoie de acceptare? Ne reprezintă ele pe noi şi năzuinţele noastre sau mai degrabă servesc intereselor sau nevoilor altcuiva? Suntem pe o cale a vieţii trăită autentic? Sunt câteva dintre întrebările pe care cititorul şi le pune pe măsură ce pătrunde gândurile ce transpar din rândurile scrise ale autoarei. Când simplificaţi mediul în care trăiţi, vă eliberaţi şi psihicul. (Arta Esenţei, p. 74)

Abundenţa sistemul nostru de educaţie se bazează pe principiul acumulării de posesiuni, de informaţii, de orice. Cu cât avem mai mult, cu atât devenim mai confuzi, cu atât pierdem mai mult din vedere înţelepciunea care există în noi (Arta Esenţei, p. 54). În ultimii ani păşesc într-o direcţie nouă, iar răspunsurile pe care le-am găsit vin ca un ghid al demersului meu de simplificare şi păstrare a esenţialului  din toate cele câte s-au acumulat până acum, indiferent de natura lor. Poate lucruri, teorii, idei, sau puţin peste măsură din fiecare dintre ele, iar excesul lor face să ne scape din vedere însuşi substanţa de bază a propriei individualităţi. Conştinetizarea nevoilor reale şi îmbinarea lor cu elemente specifice propriei identităţi este o necesitate.

Continuând cu dimensiunea psihologică a alegerilor noastre, e bine să ştim că noi cumpărăm întotdeauna o parte din noi înşine atunci când achiziționăm ceva, iar efectele industrializării se răsfrâng puternic asupra perspectivei noastre actuale legate de consum şi valoarea obiectelor. Accesibilitatea lor a devenit atât de mare încât lipsa de multe posesiuni personale este parca un lucru nefiresc. Dar nu asta e ceea ce ne lipseşte, ci mai degrabă stilul personal. Simplitatea presupune armonie între obiecte puţine, dar indispensabile. Un stil care va reflecta propria personalitate va fi cea mai bună imagine a dumneavoastră. Stilul e ceea ce îmbracă […] iar haina este pentru corp ceea ce corpul este pentru minte. […]Fiecare zi ne pune în faţa unor alegeri care ne ajută să ne definim în unicitatea noastră, [..] iar atunci când vă veţi cunoaşte cu adevărat pe dumneavoastră înşivă, veţi avea stil. […] Când ne îmbrăcăm corpul în acord cu sufletul, simţim armonia pe propria noastră piele.[…] Ele, hainele, vorbesc despre noi, înainte de a avea noi ocazia să rostim un cuvânt. (Arta Simplităţii,  p. 46-50)

O lectură care ne propune un dialog interior pe tema obiceiurilor noastre şi al impactului lor pe termen lung; despre cum exteriorul echilibrează sau dezechilibrează interiorul; despre cum exteriorul este o mostră sau o reflectare a sistemului interior pe baza căruia funcţionăm. Toate sunt o oglindire exactă şi amănunţită despre lucrurile pe care uităm să le privim în noi sau pe care, poate, le negăm despre noi. Uneori putem mai clar să tragem concluzii  despre realitatea interioară dacă ne uităm la evidenţa faptelor. Dominique Loreau ne invită să depăşim orice barieră şi să ordonăm corespunzător fiecare compartiment din cele două temple pe care le locuim, de care doar noi suntem răspunzători. Suntem îndemnaţi să ne (re)descoperim unicitatea şi să o celebrăm prin arta simplităţii, a eleganţei, a frugalităţii, a esenţei.

Fiecare zi e singura pe care o avem cu adevărat. Viaţa se întâmplă astăzi. Nu ieri, nu mâine. Timpul este un prezent sacru. Dacă nu putem profita de clipa prezentă, n-o vom face nici într-un viitor ipotetic. Dar nu conteaza doar să ai timp; calitatea clipei este la fel de importantă.[…] Nu de viitor trebuie să ne fie teamă, ci de clipa pe care o lăsăm să fuga în prezent. (Arta Simplităţii  p. 60-64) Grija faţă de sine trebuie să meargă mână în mână cu însăşi arta de a trăi. […] Ecologia interioară reprezintă o muncă intimă de desăvârşire a sinelui, pe care o putem numi şi muncă spirituală. (Arta Simplităţii, p. 170-171)

Pe lângă titlurile amintite până acum, mai adaug teme de lectură în limba franceză, pe care le găsiţi cu titlurile L’Art de la frugalité et de la volupte,  L’art de la Liste, L’Art de la frugalité et de la volupte s.a. Iar în limba română, tot în colecţia editurii BAROQUE BOOKS AND ARTS, găsiţi şi Candoare cu Stil, Elogiul Simplităţii, Iubeşte ploaia, iubeşte viaţa. Neobosită, Dominique Loreau găseşte de fiecare dată subiecte interesante şi de actualitate despre filosofia vieţii trăită deplin şi frumos. 

Viaţa trăită ca o artă nu se poate constitui decât pe baza unor principii clare. Autoarea împrumută exprimarea lui Shakespeare care ne spune că principiile sunt ca o pânză ţesută des, cu precizie, consecvenţă, frumuseţe şi rezistenţă, o pânză lucrată din toate firele vieţii. (Arta Simplităţii, p.183) Deciziile noastre sunt cu atât mai valoroase pentru noi cu cât avem libertatea de a le lua fără a fi influenţaţi de factorii externi, ci mai degrabă de a fi în armonie cu propriile valori si principii. Suntem încurajaţi să renunţăm la relaţii interumane sterile, să trăim într-o stare de autenticitate şi asumare, de autocontrol şi altruism. Integru şi detaşat, în stare să ne oferim nouă exact acele lucruri de care avem nevoie şi să ne debarasăm de toate celelalte, trăind cu detaşare şi linişte interioară. Putem deveni ceea ce ne dorim dacă renunţăm la scheme mentale vechi şi încetăm să ne îndoim de propriile noastre forţe. (Arta Simplităţii, p. 205) Vieţile noastre devin concluzii diferite ale unor ipoteze aproximativ similare, în măsura în care viaţa fiecăruia este compusă din elementele ei particulare, unice şi irepetabile…aşa că, să facem din viaţa noastră cel mai de preţ lucru, pe care în artă îl numim, o capodoperă.

 

Bibliografie

Dominique Loreau, Arta Simplității, Bucureşti, Baroque Books & Arts, 2012

Dominique Loreau, Arta Esenței, Bucureşti , Baroque Books & Arts, 2013.

Dominique Loreau, Arta de a pune lucrurile la locul lor, BucureştiBaroque Books & Arts, 2015

 

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *