LECȚII (2)

Avea nevoie de liniște ca de aer.  După ce citise prima scrisoare, deschisese telefonul și comandase mâncare chinezească. S-a simțit vinovat imediat ce a comandat, a mâncat cu noduri și și-a închis iar telefonul. Senzația de gol și de neputință nu îl lăsa în pace. Camera i se părea mare, goală și neterminată. Se gândi brusc că este foarte bine că nu au un câine. Cred că se sfârșea de durere și dacă nu de durere, sigur de plictiseală. Abia avea grijă de el, dar de un alt suflet. Jumătate din salariu o lăsa mamei care prefera banii cash pe care îi depozita într-o veche cutie de bijuterii care stătea mereu pe șifonierul din camera ei. Ea se ocupa evident, de casă, masă, de gospodărie în general. Îl înțelesese atunci când, în urmă cu cinci ani, se refugiase în lumea sa sterilă care lui i se părea vie. Tatăl era ancora lui în lume și viață. Inginer, avea legături strânse cu tehnologia și îl introdusese și pe el treptat în acest univers. După moartea tatălui, aceasta a fost revolta lui. A ales aparatele, nu oamenii. Ea îl veghea în tăcere și nu îi vorbise despre durerea sa, se ancorase așa cum știuse și trăise pentru el acești ani, cu tact, cu dragoste, cu înțelepciune. 

        Noaptea i se părea din ce în ce mai lungă. Gândurile îl obosiseră, dar continua să citească scrisorile, cu coatele sprijinite de masă și cu bărbia în palma dreaptă, împrumutând atitudinea mamei sale. 

”Dragă Alex, prânzul nu l-am luat împreună decât sâmbăta și duminica, dar pentru mine erau niște momente grozave; știam că, în restul zilelor, fast-food-ul era la nivel de artă în viața ta și știi ce părere am eu despre acest gen de mâncare; te rog să nu îți ridici sprânceana dreaptă întrebător și nici să nu te încrunți, riști să rămâi cu riduri. În congelator ai carne proaspătă de pui de la Maria și pește. Știu cât de mult îți place supa de pui. În cămară, în coșul cu nuiele ai tăieței de casă de la Florina. Pe parcurs o vei cunoaște și pe Florina. Are o poveste de viață copleșitoare. Te sfătuiesc să fiebi puiul în întregime pentru gust. Să adaugi sare de la început în apa în care vei fierbe supa, să o spumezi constant și să adaugi legumele; în cămara ai legume și mă bazez pe tine că le vei găsi. Morcovii dau dulceață supei, te rog să mai adaugi puțină țelină, rădăcină de pătrunjel, ceapă, un cartof și un ardei gras. Să o lași la foc mic. Carnea va fi gata când se va desprinde ușor de pe oase. Puiul întreg poate fi servit ca atare sau îl pui într-un vas de yena la cuptor cu o lingură de ulei de măsline și un polonic de supă. Te rog să fierbi tăiețeii separat într-o oală mică, să-i trecori și să-i adaugi ulterior în supă. Așa se va păstra mai mult; te rog să o mănânci în maxim patru zile. Încearcă să nu mai mănânci atât de mulți cartfofi prăjiți: coace-i sau fierbe-i. Știu că nu îți place piureul, așa că nu îți voi scrie rețeta. Știu că poți să citești oricând rețetele pe internet, dar vreau să nu mă uiți, să știi că voi fi mereu lângă tine, chiar și în rețetele mele…”

Parcă i-a simțit nodul din gât și lacrimile din ochi. Și-o imagina singură deasupra tastaturii când el, retras în camera sa testa ultimele prototipuri de jocuri sau își îmboldea minte să descifreze hățișurile programării în java sau linux. Se pare că ea găsise o cale să-i fie aproape când avea cea mai mare nevoie. Când a absolvit facultatea, l-a îmbrățișat strâns și i-a spus cu o voce hotărâtă: ”ar fi fost mândru de tine ca și mine”.

”După cum îți spuneam, sâmbătă pregăteam cu grijă prânzul ca un ritual pe care îl repet de cinci ani. Nu am vrut să-l uiți nici pe tatăl tău. Să știi că orezul cu legume la cuptor era garnitura lui favorită. 

Îi plăcea la nebunie și salata de varză dulce, iar pentru cea de la butoi făcuse o adevărată pasiune. Să știi că este plin butoiul. Va veni Maria să te învețe să pitrocești varza. Îmi pare rău că te las cu  asemenea corvoadă, dar cred că voi pleca mai repede decât am crezut. Nu fi supărat pe mine! După ce scoteam orezul din cuptor, pregăteam repede găluștele pentru supă, pe care nu te mai învăț acum să le faci. Sper că, până la urmă, își vei scoate capul ăla încăpățânat din calculator și vei privi și tu lumea. Și poate va vedea o femeie ce tânăr inteligent și frumos am adus pe lume și pregătit pentru viață. Și sper că femeia aceea va face o supă cu găluște grozavă. Apropo de supă cu găluște (lol), îmi place colega ta Dana….”

Nu știa ce l-a surprins mai mult:  că mama sa cunoștea expresia lol sau că o cunoștea pe Dana. Cu ochii împăienjeniți de oboseală, se decise să citească mai departe.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *