La debut: Colonia Babilon

Colonia Babilon a debutat vara aceasta, după un an de distanțare socială, în scopul reconectării la pulsul viu, palpabil al vieții culturale. Prima ediție a Coloniei a avut loc în perioada 15-21 iunie în Muntenegru și a unit oaspeți din țara gazdă (entuziasta poetă Katarina Sarić), Serbia (scriitorul Damjan Pejović, realizatorul publicației ”Calul Verde” care a apărut în ediție sârbo-română pentru acest eveniment) și  România- Timișoara (scriitorii Goran Mrakić și Andra Mateucă).

Primul eveniment al coloniei a  avut loc la Centrul Cultural-Informativ „Budo Tomović“ din Podgorica. Coordonatorul Bibliotecii Babilon și totodată gazda festivalului, Katarina Sarić, a menționat faptul că această adunare a Vestului și Estului Balcanilor, prin colonia și caravana poeziei, aduce cu sine poeme inedite, armonizate în spiritul interculturalității. 

            În timpul șederii, scriitorii au citit poezie fără frontiere în spații neconvenționale, aproape de public și au avut apariții la Televiziunea Podgorica, Radio Budva și la Muzeul din Budva. Sponsorul mediatic al evenimentului a fost Televiziunea Budva care a urmărit îndeaproape festivalul. 

        Într-o seară, între zidurile Cetății Mogren din Budva s-a citit poezie și scriitorii au fost intervievați de jurnalista Dušica Vugdalić. Goran Mrakić a vorbit, cu această ocazie, si despre Uniunea Sârbilor din România si editurile din Serbia. O lectură scenică de poezie în aer liber a avut loc și în fața instituției „Crvena komuna“ din Petrovac, organizator fiind poetul Đorđe Gregović .

        În ultima seară de vară a Coloniei, în Budva, în centrul orașului vechi, s-a citit poezie în fața Casei Memoriale a poetului Stefan Mitrov Ljubiša, prezenți fiind printre alții, Predrag Zenović, secretarul orașului pe probleme de cultură si Lucija Đurašković, directoarea Muzeului și Galeriei din Budva.

Partenerii proiectului au fost Centrul Artistic Alternativ Calul Verde, Trupa de Teatru Aoleu din Timișoara și Platforma culturală LaPunkt unde au fost deja publicate poeme ale poeților care vor veni în Timișoara, la începutul lunii septembrie.

             S-au creat legături de prietenie, oamenii au interacționat liber, în spiritul poeziei vii și și-au manifestat dragostea de comunicare poetică în spații inedite, într-un context cultural fără frontiere. 

              Colonia își va urma cursul firesc odată cu venirea toamnei când poezia fără frontiere va ajunge în Timișoara și își va continua nestingherită drumul spre admiratorii ei.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *