„Nuevas cinefilias” – Noi filme spaniole de autor, online, pe canalul de Vimeo al Institutului Cervantes

În perioada 6-27 noiembrie, Institutul Cervantes din București programează o serie de patru filme din noul val spaniol, recunoscut pentru maniera postmodernă, calitatea vizuală, curajul formelor și caracterul reprezentativ complex. Programul „Noi filme spaniole de autor, online”, organizat în colaborare cu Festivalul de Film de la Sevilla, își propune să ofere vizibilitate celei mai independente și creative arii a cinematografiei spaniole. 

Sunt filme din ceea ce este cunoscut drept „celălalt cinema spaniol”, care reușește să demonteze toate clișeele cu privire la cinematografia spaniolă, precum faptul că nu este conectată cu realitatea, că nu abordează în profunzime teme esențiale, cum ar fi fenomenul imigrării sau feminismul, că nu este capabilă să deschidă noi căi conceptuale și estetice. Cele patru filme propuse spre vizionare certifică talentul noii generații în a redirecționa atenția cinematografică spre temele strigente din prezent, reușind să demonteze mituri și prejudecăți. 

Niñato/Puștiul, debutul lui Adrián Orr, se centrează pe familia lui David Ransanz, un tânăr rapper din suburbiile madrilene, care crește trei copii, nu are serviciu și trăiește în casa mamei lui. O poveste fără note de violență sau de patetism a unui tânăr care, în ciuda greutăților de zi cu zi, luptă pentru visurile sale.

O perspectivă feminină fascinantă și noncoformistă în același timp este nucelul filmului Ver a una mujer/Văzând o femeie, primul lungmetraj semnat de Mònica Rovira, în care jocul de texturi, lumini și umbre reprezintă metafora perfectă a inefabilului iubirii, a dependenței și a onestității, constituind un exercițiu sublim de introspecție și de exorcizare a demonilor din viața de cuplu a unei femei.

A estación violenta/Stația violentă, debutul strălucitor al lui Anxos Fazáns, adaptare a romanului omonim al lui Manuel Jabois, descrie viața unui oraș în care singurul orizont este cel al unui trecut prea puțin fericit și al unei generații pierdute. Este o poveste a unor iubiri tăcute, a unor complicități distruse, a unuor neîncrederi mutuale care se răsfrâng în noi intim și emoționat, și care conturează o imagine a prezentului drept o sumă de visuri neîmplinite. 

Aspecte dintre cele mai presante din actualitate își găsesc loc în Idrissa, crónica de una muerte cualquiera/ Idrissa, cronica unei morți oarecare, cel de-al doilea lungmetraj al lui Xavier Artigas și Xapo Ortega, care oferă o poveste colectivă în același timp dureroasă și plină de speranță, pornind de la vestea morții – pentru care nimeni nu a fost tras la răspundere și care a fost trecută sub tăcere – a tânărului Idrissa Diallo, din Guineea, într-o celulă a Centrului de Detenție pentru străini din Barcelona: scopul nu este doar de a spune o poveste, ci de a folosi cinematografia drept unealtă de acțiune și schimbare. 

 

Idrissa, crónica de una muerte cualquiera/ Idrissa, cronica unei morți oarecare, A estación violenta/Stația violentă și Ver a una mujer/Văzând o femeie au avut premiera mondială la Festivalul de la Sevilla, iar Niñato/Puștiul a fost proiectat pentru prima oară în Spania în timpul festivalului, unde a câștigat Premiul pentru Cel mai bun film, în secțiunea „Noul Val”. Toate aceste filme au participat apoi în festivaluri internaționale prestigioase, demonstrând caracterul valoros al noii generații de cineaști spanioli, care abordează aspecte din realitatea imediată, conferindu-le și o notă universală.   

Filmele vor fi disponibile cu subtitrări în engleză, franceză, portugheză, italiană, greacă, maghiară, japoneză, cehă, chineză și spaniolă. 

Program

 

  • 6 noiembrie: Niñato/Puștiul (Adrián Orr, 2017)
  • 13 noiembrie: Ver a una mujer/Văzând o femeie (Mònica Rovira, 2017)
  • 20 noiembrie: A estación violenta/Stația violentă (Anxos Fazáns, 2018)
  • 27 noiembrie: Idrissa, crònica d´una mort qualsevol/Idrissa, cronica unei morți oarecare  (Xavier Artigas și Xapo Ortega, 2019)

Toate filmele vor fi disponibile pe canalul Vimeo al Institutului Cervantes timp de 48 de ore, începând cu ora 21 din datele menționate.

https://www.facebook.com/events/806191866616743/

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *