AVENUE DE PROVENCE: Stropitorul stropit

În imagine este o  statuie relativ nouă din Parcul Central La Ciotat, omagiind un film vechi cît cinematografia: Stropitorul stropit. Îl are autor pe Louis Lumière, unul din cei doi frați care au inventat cinematograful și durează 49 de secunde. Nu, nu o să vă povestesc filmul. Vă spun doar că această peliculă (pe format 35 mm, alb- negru) a fost filmată în la Ciotat, , fiind prezentată într-o proiecție privată, în Salonul familiei Lumière, în 21 septembrie 1985, sub titlul de “vederi fotografice animate”. Este prima comedie din istoria cinematografului, turnată în trei variante, din cauză că prima variantă, proiectată de mai multe ori, s-a degradat. Ideea de remake este, deci, veche cît cinematograful!

În toate trei variantele, rolul grădinarului este deținut chiar de grădinarul angajat al familiei, François Clerc. Într-o variantă din cele trei, rolul celui care calcă pe furtun e jucat de cel mai mic dintre frații Lumière (șapte în total!).

Stropitorul stropit a avut inițial alte titluri, întîi., Grădinarul și micul derbedeu (în traduicere liberă) și Stropit și stropitor. E de notat că, de asemenea, această foarte scurtă peliculă a fost prima filmată pornind de la un scenariu.

Am citit un interviu acordat la bătrînețe de grădinarul familiei Lumière, care a povestit cum s-au desfășurat filmările. A spus că i s-a dat o indicație  (și asta e considerată prima indicație de regie din istroria cinema-ului): ” Nu te uita la aparat, poartă-te normal, ca în viața reală”. Mi se pare că această indicație de regie a fost reluată de mii și mii de ori, de toți regizorii lumi, în diverse forme, cu diverse cuvinte: ”Poartă-te normal, ca în viață”. Pentru că, de la începuturile cinematografiei, în fond, viața bate fimul.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *