V.I. Lenin X 2

Avem, iată, în limba română, două dintre lucrările monumentale dedicate lui V.I.Lenin.

Sunt două cărți publicate – grație unui efort editorial remarcabil al celor de la editura Polirom – într-un interval de un an.

În ordinea în care au apărut (ambele volume sunt în seria ”Historia”, coordonată de Mihai-Răzvan Ungureanu):

1.”Lenin-inventatorul totalitarismului” – de Stéphane Courtois: ” Contrar tendinţei multă vreme predominante de a-l reabilita pe Lenin pentru a-l covîrşi cu acuzaţii pe Stalin, Courtois arată că Vladimir Ilici Ulianov a dorit, a conceput şi apoi a instaurat o dictatură ideologică nemiloasă, inventînd conceptele şi instrumentele totalitarismului de tip comunist”

2.”Lenin. O biografie” – de Robert Service: ” Cu ajutorul arhivelor desecretizate recent, autorul ofera astfel prima imagine completa asupra vietii private si publice a lui Lenin si, prin prisma carierei lui, analizeaza evenimente precum Revolutia din Octombrie si ideile marxist-leniniste, statul partidului unic, modernizarea economica, dictatura si politica Europei interbelice”.

Avem, așadar, două cărți mari – și la propriu, și la figurat – despre unul dintre marii monștri ai istoriei ultimului secol (și câteva decenii ; chiar în acest an se împlinesc 130 de ani de la nașterea lui V.I.Lenin). Sunt două cărți scrise în adevăr despre acest (foarte inteligent, de altfel) arhitect – dar si practician nemilos – al uneia dintre marile orori din istoria umanității.

Avem două cărți despre Lenin. Și nici o scuză să credem despre acesta că ar fi fost vreodată și în vreun fel cine știe un mare promotor al unui înalt umanism.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *