PREVESTIREA. Un roman nou de Ioana Pârvulescu

 

La 11 ani după Viața începe vineri, romanul ei de debut distins cu Premiul Uniunii Europene pentru literatură 2013, și la patru ani după Inocenții, Ioana Pârvulescu revine cu o mare surpriză: Prevestirea, roman care dezvoltă un episod din Vechiul Testament, o noutate atât în scrisul autoarei, cât și în istoria romanului românesc. Este povestea nesupusului profet Iona, „despre monștrii cu dublu rol, până la urmă salvatori“.

Totul a plecat de la o repetată greșeală onomastică, explică autoarea, e-mailuri care începeau cu Dear Iona, în loc de Dear Ioana: „Mi-am dat seama că realitatea mă trăgea de mânecă: să scriu despre viața lui Iona a devenit aproape o obligație. Misiunea mi s-a părut la fel de grea ca aceea pe care o primise de la Dumnezeu purtătorul de drept al numelui. Aveam nenumărate motive să n-o duc la bun sfârșit, să mă sustrag. La urma urmei, nimeni nu știa de ea, în afară de mine și, pesemne, de Dumnezeu. Am încercat și eu, la fel ca Iona, să fug în direcția opusă. Ce ușor mi-ar fi fost să scriu un mic roman de dragoste (dezastruoasă) petrecut în ziua de azi! Însă nu, ideea mă urmărea oriunde mă aflam, ca ochiul lui Dumnezeu care vede totul.“ Povestea lui Iona e ispititoare: „Îți pune imaginația în funcțiune. Te mișcă din loc. Te pune la încercare“, după cum afirmă autoarea în primul capitol, „Prolog în secolul 21“. „Pentru scriitor“ – crede Ioana Pârvulescu –, „o mie sau două de ani sunt, vorba psalmistului, ca ziua de ieri, care a trecut: îi mătură ca pe-un vis.“
Un roman plin de culoare, cu umor și neprevăzut de la prima până la ultima pagină și, în același timp, un roman în care marile întrebări ale vieții își caută un răspuns, iar multele ei cruzimi – un rost. Prevestirea e pentru toți cei care cred în răspunsul și rostul poveștii.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *