Din mai: filme spaniole celebre, difuzate gratuit de Institutul Cervantes, pe Vimeo

  • „Clasicii alături de tine”: o serie de filme spaniole celebre, subtitrate în limba engleză, prezentate de regizori și actori cunoscuți și difuzate pe platforma Vimeo, în perioada 8 mai-10 iulie 2020
  • Vizionarea se face cu acces gratuit, datele de acces pentru cinefilii români fiind disponibile pe pagina de Facebook a Institutului Cervantes din București
  • În mai, vor fi difuzate patru filme esențiale din epoca cinematografiei alb-negru iberice

Începând din luna mai, cinefilii au ocazia de a viziona gratuit filme celebre din cinematografia spaniolă, subtitrate în limba engleză. Timp de două luni, începând de pe 8 mai până pe 10 iulie, în cadrul programului „Clásicos contigo”/„Clasicii alături de tine”, în fiecare zi de vineri, pe Vimeo (https://vimeo.com/institutocervantes), va rula câte un film spaniol celebru. Fimele vor fi disponibile pe platformă timp de 48 de ore, iar prezentările acestora, realizate de profesioniști din industrie, vor fi urcate pe canalul Vimeo al Institutului Cervantes în lunea anterioară proiecției.    

Proiectul, conceput de Institutul Cervantes cu sediul la Madrid, în parteneriat cu Academia de Film din Spania, este promovat de toate filialele sale, prin platformele online. Cinefilii români care vor să vizioneze gratuit filmele din această selecție sunt invitați să urmărească informațiile disponibile pe pagina de Facebook a Institutului Cervantes din București (https://www.facebook.com/events/3200529826644732/).

„Clasicii alături de tine” își propune să readucă în atenția publicului mari producții cinematografice, considerate puncte de referință în cinematografia spaniolă. Este o ocazie pentru pasionații celei de-a șaptea arte de a redescoperi cinematografia spaniolă de calitate, filme provenite din arhiva Filmotecii AECID (Agenția Spaniolă de Cooperare Internațională pentru Dezvoltare, Ministerul Afacerilor Externe).

În luna mai, vor fi difuzate patru filme esențiale din epoca cinematografiei alb-negru iberice. Ciclul de filme este prezentat de Mariano Barosso, regizor, scenarist și președintele Academiei Spaniole de Arte și Științe Cinematografice. Primul film din serie, Moartea unui ciclist, este prezentat de Carlos Bardem, însuși nepotul regizorului. 

Vineri, 8 mai, ora 21.00 (până duminică, 10 mai, ora 21.00) 

Muerte de un ciclista/Moartea unui biciclist
Regia: Juan Antonio Bardem, Spania/Italia, 1956
Scenariu: Juan Antonio Bardem
Cu: Lucía Bosé, Alberto Closas, Bruna Corrá, Carlos Casaravilla, Otello Toso și Alicia Romay.
Durata: 88 min.

Sinopsis: Întorcându-se de la o întâlnire amoroasă, María José și Juan lovesc un biciclist cu mașina și-l omoară. Pe vremuri, fuseseră logodiți; pe urmă, María José se măritase cu Miguel, și ca să n-o piardă, Juan îi devenise amant. Sunt obsedați de fantoma biciclistului, părăsit pe șosea. Se tem de toți și de toate: se tem că le va fi descoperită legătura de dragoste și că-și vor pierde amândoi poziția socială. Situația se va complica pînă la a da naștere unor consecințe tragice.

 

Vineri, 15 mai, ora 21.00 (până duminică, 17 mai, ora 21.00) 

¡Bienvenido Míster Marshall!/Bun venit, dle Marshall

Regia: Luis García Berlanga, Spania, 1953
Scenariu: Juan Antonio Bardem, Luis García Berlanga și Miguel Mihura
Cu: Lolita Sevilla, Manolo Morán, José Isbert, Alberto Romea, Elvira Quintillá, Luis Pérez de León, Fernando Aguirre, Joaquín Roa, Nicolás D. Perchicot, José Franco, Rafael Alonso, José Vivó și vocea lui Fernando Rey ca narator
Durata: 95 min.

Villar del Río este un sătuc liniștit, sărac și uitat, în care nu se petrece nimic ieșit din comun. Doar sosirea cântăreței de folclor Carmen Vargas și a avocatului ei a adus ceva nou plictiselii de la țară. Dintr-odată, apare un trimis al guvernului, care anunță sosirea iminentă a unei comisii a Planului Marshall. Primarul, un om blând și cam tare de ureche, decide, la auzul veștii, să costumeze toată populația satului în cel mai autentic stil andaluz ca să-și primească oaspeții.

Juan Antonio Bardem și Luis García Berlanga, ajutați de Mihura, au scris această poveste incisivă bazându-se pe nemulțumirea Spaniei de a nu fi făcut parte din programul american de ajutor cunoscut drept Planul Marshall, al cărui scop era reconstrucția unei Europe afectate de cel de-al Doilea Război Mondial.

 

Vineri, 22 mai, ora 21.00 (până duminică, 24 mai, ora 21.00) 

Viridiana/Viridiana

Regia: Luis Buñuel, Spania/ Mexic, 1961
Scenariul: Luis Buñuel și Julio Alejandro
Cu: Silvia Pinal, Francisco Rabal, Fernando Rey, Margarita Lozano, Victoria Zinny, Teresa Rabal, José Calvo, Luis Heredia, Joaquín Roa, José Manuel Martín
Durata: 90 min.
Interzis minorilor

Filmul spune povestea unui indian văduv cu un fiu natural și o nepoată pe nume Viridiana. Ea e o novice pe care să se călugărească și trebuie să părăsească mănăstirea ca să-și viziteze unchiul, pe don Jaime, care i-a plătit studiile. În timpul vizitei, don Jaime încearcă s-o rețină.

Cum nu reușește, bărbatul se sinucide, urmarea fiind că Viridiana renunță la mănăstire și rămâne la conac să practice caritatea creștină. Don Jaime își împarte moștenirea între fiul său, Jorge, și Viridiana. Sosirea lui Jorge va schimba pentru totdeauna destinul Viridianei.

 

Vineri, 29 mai, ora 21.00 (până duminică, 31 mai, ora 21.00) 

El verdugo/Călăul
Regia: Luis García Berlanga, Spania/ Italia, 1964
Scenariul: Rafael Azcona, Luis García Berlanga și Ennio Flaiano
Cu: José Isbert, Nino Manfredi, Emma Penella, José Luis López Vázquez
Durata: 87 min.
Interzis minorilor

Amadeo este un călău bătrân în pragul pensiei. O asociație de locatari îi oferă un apartament unde va putea trăi cu fiica sa, Carmen, care tocmai s-a măritat cu José Luis, angajat la o firmă de pompe funebre. Contractul pentru locuință e condiționat de angajarea drept călău, așa că Amadeo va trebui să-l convingă pe José Luis să-i moștenească „profesia“.

José Luis acceptă, cu condiția să-și dea demisia dacă va trebui s-o și exercite în fapt. Viața curge liniștită până când, într-o bună zi, vine vestea că José Luis va trebui să-l execute pe un condamnat la moarte. Amadeo își liniștește ginerele convingându-l că până la urmă va sosi grațierea.

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *