Universitatea din București. COURAGE – bază de date electronică

Uniunea Europeană oferă multiple posibilități de finanțare prin diverse programe, care sprijină diverse tipuri de activități. Probabil cel mai puțin cunoscute sunt programele care susțin cercetarea și inovarea, dintre care cel mai prestigios este Orizont 2020. Universitatea din București a reușit să câștige alături de alți 11 parteneri din Europa competiția pentru proiectul intitulat „Cultural Opposition in the Former Socialist Countries” pentru că acest consorțiu de universități și institute de cercetare a surclasat alte 85 de proiecte intrate în competiţie. Sub acronimul COURAGE, proiectul a fost finanțat de Uniunea Europeană pentru o perioadă de 3 ani în cadrul programului Orizont 2020, în urma semnării acordului de finanțare 692919. Datorită excelenței academice și capacității de diseminare prin mijloace complexe (media, rețele sociale, conferințe, expoziții, festival de film), COURAGE a fost ales la sfârșitul celor 3 ani printre proiectele pilot pentru lansarea platformei Uniunii Europene, pe care vor fi prezentate rezultatele celor mai de succes proiecte în vederea pregătirii următorului program cadru de finanțare, Orizont Europa. 

Rezultatul principal al proiectului COURAGE este o bază de date electronică, cu acces liber, unde sunt inventariate colecții din sau despre perioada comunismului, în care se păstrează urmele unor forme de gândire sau acțiune independente de sistemul de valori impus de statul-partid. Acest registru electronic cuprinde informații despre colecții din fostele țări comuniste care au devenit membre ale Uniunii Europene, precum și din câteva foste state comuniste care doresc să adere la UE. Dintre cele aproximativ 560 de colecții, Universitatea din București a realizat 84, dintre care 66 în România, 15 în Republica Moldova și 3 în alte țări. Puteți vizita această bază de date la adresele http://cultural-opposition.eu/ (limba engleză) și http://ro.cultural-opposition.eu/ (limba română).

Dar ce se găseşte în acest registru electronic? Colecțiile descrise se referă la diverse forme de nonconformism cultural, fie exprimate deschis, fie practicate tacit. În acest sens, conceptul care a stat la baza cercetării a avut în vedere o definiție mai largă decât ceea ce este cunoscut ca rezistența prin cultură, pentru că a avut în vedere numai cultura așa-zis înaltă, ci o definiție mai cuprinzătoare a culturii, care include orice manifestare a culturii în tipare de gândire, înțelesuri împărtășite sau practici comportamentale. Un exemplu în acest sens este cultura alternativă occidentalizată a tinerei generații, care reprezenta o formă pasivă de refuz a sistemului de valori impus de regimul comunist. Poveștile legate de aceste colecții și de persoanele care le-au creat reprezintă astfel o parte a unei istorii europene comune, care transcede atât fosta Cortină de Fier ce diviza odată continentul, cât și actualele granițe naționale. Este vorba de o istorie comună, centrată pe valori compatibile cu democrația, pe baza căreia se definește identitatea europeană comună.

Care este grupul țintă al acestei baze de date? Registrul poate fi folosit pentru cercetare, pentru predare, pentru culegerea de informații în diverse scopuri, dar principalul grup țintă este noua generație, căreia proiectul i se adresează pentru a-i vorbi despre cultura alternativă a generațiilor părinților și bunicilor lor atunci când se aflau la vârsta lor. Pentru noile generații, proiectul conservă o moștenire care vine dintr-o perioadă nedemocratică, când au existat totuşi persoane care au încercat să facă abstracție de îngrădirea drepturilor lor fundamentale și să se comporte ca și cum ar fi trăit într-o societate liberă şi democratică. Acolo se află de fapt rădăcinile unui tip de comportament și de gândire compatibil cu o societate democratică, pe care tinerii de azi, ca noi toți, trebuie să le înțelegem și să le interiorizăm. Pe scurt, baza de date COURAGE oferă o altă cale, mai puțin plictisitoare, de a învăța ce este democrația aflând ceea ce a fost opusul ei: dictatura comunistă din România. Ca să aflați mai multe, vizitați videoclipul proiectului la această adresă:

 

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *