Gabriela Glăvan: Revizitări Moderne. Povestirile lui Franz Kafka

Volumul Revizitări Moderne. Povestirile lui Franz Kafka este un eseu critic dedicat celor trei nuvele pe care scriitorul intenționa, acum un secol, să le publice împreună sub titlul Pedepse – Verdictul, Metamorfoza și Colonia penitenciară. Acestea fac parte din restrânsa operă antumă – multe din scrierile lui Kafka nu au fost finalizate sau publicate în timpul vieții sale, ci au fost editate postum de către Max Brod.

 

Volumul abordărilor critice depășește cu mult dimensiune operei, Kafka fiind unul dintre autorii moderni care au exercitat o fascinație constantă asupra cititorilor și exegeților săi. A scrie acum despre Kafka e un triplu efort: acela de a depăși limitele unui demers didactic, de a încerca, pe spații restrânse, proiectarea unei perspective originale și de a relua critic o bibliografie impresionantă. În același timp e necesară acceptarea unui adevăr permanent legat de interpretarea lui Kafka, păstrat ca un ecou al concluziei preotului închisorii din romanul Procesul: “Scriptura e invariabilă și comentariile nu sunt, adeseori, decât expresia deznădejdii comentatorilor”.

Gabriela Glăvan predă literatura comparată la Facultatea de Litere, Istorie și Teologie a Universității de Vest din Timișoara. Este autoarea a numeroase studii academice, publicate în reviste românești și străine, precum și a volumelor Viraj în ireal. Modernități particulare în literatura română interbelică (Editura Universității de Vest, 2014) și Cărțile insomniei (Institutul European, 2015).

 Citește Online acest volum!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *