Cartea populismului românesc

Robert Adam, un (încă) tânăr cercetător român din domeniul științelor politice, ne-a oferit, foarte recent, cea mai valoaroasă carte din tot ce există la noi despre istoria – cantitativă și calitativă a – populismului românesc.

Mai întâi, iată cine este omul: s-a născut la 18 aprilie 1976, la București. Este doctor al Universităţii Libere din Bruxelles (ULB), cu o teză despre național-populism. A fost bursier în Franța la Școala Normală Superioară, Sorbona şi Sciences Po. Este colaborator științific al ULB. Domeniile sale de cercetare cuprind populismul și naționalismul în Europa, sociologia și istoria sportului, relațiile culturale externe ale UE. Ca jurnalist, a colaborat cu ziare, reviste și radiouri din România și Franța. A tradus cărți din franceză și engleză. Are o vastă experiență în diplomația culturală (manager de comunicare al primei echipe a rețelei institutelor culturale europene – EUNIC, director al ICR Bruxelles, președinte al EUNIC Bruxelles) la Paris și Bruxelles. A fost inițiatorul unor mari proiecte de dialog intercultural (Europalia România), curator al unor expoziții internaționale, membru în juriul unor festivaluri, coordonator de proiecte culturale în Franța, Belgia, Olanda, Luxemburg, România, Republica Moldova. A contribuit la volumele colective Politique et société dans la Roumanie contemporaine (coordonatoare Odette Tomescu-Hatto și Alexandra Ionescu, 2004)și  Revoluția din depărtare (coordonator Cristina Hermeziu, 2011). Conferențiază pe tema populismului european în Franța (Paris, Strasbourg).

Așadar, 42 de ani, umblat prin mediile academice europene de vîrf, foarte familiar cu această temă de cercetare – populismul – din care, odată cu volumul recent publicat (la Humanitas; titlul acestuia: ”Două veacuri de populism românesc”), ne-a oferit o prima mostră editorială, cu totul remarcabilă. Cristian Preda, unul dintre cei care l-au girat la vedere pe Robert Adam spune despre tânărul istoric al ideilor și despre volumul său (de debut în limba română) că „această carte este prima analiză a populismului, care pornește de la Tudor Vladimirescu și urmărește – cu mijloacele științei politice – evoluția politicii moderne de la noi. Construcția metodologică e riguroasă, iar scriitura – alertă. Citindu-l pe Robert Adam, îți dai seama că populismul românesc e o maladie care nu trece niciodată.“

Iar Vladimir Tismăneanu – el însuși un redutabil specialist (și) în chestiuni care țin de populism și politică – menționează că ” „Robert Adam ne oferă o carte impresionantă ca rigoare academică și de o urgentă actualitate. Navigând cu sagacitate și erudiție prin apele mereu tulburi ale populismelor de ieri și de azi, autorul demistifică narațiunile autoglorificatoare ale profeților naționaliști. Calmul analitic este dublat de o pasiune morală. O pasiune care pariază pe valorile societății deschise și care știe cine sunt inamicii acesteia.“

Prin urmare: documentare  care epuizează (aș risca termenul  acesta)tema pentru spațiul românesc, stil limpede, argumente foarte puternice și un duh etic ce plutește peste acest demers – unul care se încheie cu un avertisment ce vine de la un om care știe ce poate populismul după ce a ieșit ”din sticlă”. Și anume, acest avertisment: ”dacă urnele par să fi eliminat pe moment populiștii din prim-planul politicii românești, este posibil ca ei să fi înregistrat o victorie a la Pirus: dispariția lor momentană de pe eșichier a permis discursului lor să ocupe centru scenei”. Să nu ne bucurăm, așadar; dimpotrivă.

 

2 Comentarii

  1. Populismul este un termen folosit cel mai adesea ca adjectiv. Termenul este extrem de vag si se poate referi la aproape orice. Este folosit mai ales de stanga internationalista in mod peiorativ fata de orice referire la popor si natiune. O aceiasi actiune poate si salutata daca este facuta de un agent politic perceput ca pozitiv sau condamnata cu termenul „populism” daca este executata de un agent ostil. Practic termenul este o arma a propagandei politice in lupta pentru controlul mintilor.

    • @feral: nu ar fi mai bine, totuși, să citiți cartea? ea pune pe masa, totusi, o serie de argumente care vă pot limpezi unele dintre judecăți și, poate, prejudecăți.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *