Lansare concurs de eseuri dedicat centenarului nașterii lui Russell Kirk (1918-1994)

Conservatorismul nord-american de până la căderea zidului Berlinului avea să capete consistență și direcție în anii ’50 ai secolului trecut, îndeosebi datorită activității a doi intelectuali, William F. Buckley și Russell Kirk. Dacă vocea mișcării conservatoarea a fost asigurată de revista National Reviewși de munca de coagulare din jurului acesteia, depusă de fondatorul/coordonatorul publicației, William F. Buckley, consistența i-a fost dată, fără dar și poate, de lucrarea lui Russell Kirk, The Conservative Mind: From Burke to Eliot. După cum afirma George H. Nash, autorul cărții The Conservative Intellectual Movement in America since 1945, odată cu apariția lucrării lui Russell Kirk, mișcarea conservatoare nord-americană a căpătat respectabilitate publică, tradiția intelectuală a conservatorismului nemaiputând fi obliterată.

Anul acesta, pe 19 octombrie, se împlinesc o sută de ani de la nașterea lui Russell Kirk. Cu acest prilej, Russell Kirk Româniași La Punkt, cu sprijinul Centrului Russell Kirk din Mecosta (SUA), lanseză concursul de eseuri dedicat centenarului nașterii gânditorului nord-american, intitulat Russell Kirk, conservatorismul și „lucrurile permanente”. Concursul este adresat liceenilor, studenților, tinerilor cercetători și, în general, celor pasionați de istoria ideilor. Premiile constau în recompense bănești și cărți scrise de Russell Kirk. Câștigătorii urmează a fi desemnați de un juriu format, în ordine alfabetică, de Teodor Baconschi, Alexandru-Simion Gavriș, Vlad Mureșan, Mihail Neamțu, Theodor Paleologu și Ioan Stanomir.

Concursul urmează a fi lansat în cadrul dezbaterii Russell Kirk și conservatorismul american: lecții și direcții, organizată de Alternativa Dreaptăși de Russell Kirk Româniaîn data de 18 octombrie, eveniment ce-i va avea ca invitați pe Ioan Stanomir și pe subsemnatul.

Facebook_cover_page2

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *