INFO: Doina Jela – Efectul fluturelui

Ca să-ți înțelegi mai bine personajele, în loc să le urmărești evoluția, mi se pare mai util să mergi înapoi, săpând, ca într-un fel de arheologie, în istoria și preistoria lui, atât cât poți de adânc.

De ce este atâta tăcere în casa Pantazopol din strada Decebal nr. 4 bis? De ce mama, strălucită reprezentantă a Școlii de sociologie de la București (arestată, anchetată și închisă pentru vinovății despre care nu vorbește), citește reviste ale rămășițelor extremei drepte interbelice, iar fiica, cărți și reviste ale supraviețuitorilor Holocaustului, învelite cu grijă în coală albastră, de teama crizelor de angor pectoris ale mamei? De ce ginerele, un exemplar în fond cumsecade de „om nou”, care a reușit să traverseze regimul comunist fără să facă prea mult rău,  se menține într-o neutralitate binevoitoare,  ușor cinică, navigând între imaginea greșită a mamei despre fiică și a fiicei despre mamă?

Loc al vrajbei și al frustrărilor neexprimate, al unui trecut contradictoriu și neasimilat, Villa Pantazopol din strada Decebal nr. 4bis este un fel de  metaforă a României actuale, cu tot trecutul ei  polarizat în discursuri concurente despre o istorie zbuciumată, pe care singura instanță capabilă s-o valideze e iubirea înțelegătoare.

-Doina Jela

O carte a vocilor în care, în Constanța anului 2016, naratoarea ascultă confesiuni și comentarii ale unor personaje dintre care unele ne sunt cunoscute din romanul anterior al Jelei Doina, Vila Margareta. Și, mai cu seamă, o carte a generațiilor din România de astăzi, am numărat patru, în care autoarea abordează pătrunzător fricțiunile, stridențele și suspiciunile care le despart neuitând însă de clipele bune în care iubirea încălzește sufletele, topește zgura și deschide calea spre înțelegerea meditată a câte ceva din ce ni s-a întâmplat. E semnificativ faptul că personajul cel mai încercat, care vorbește cel mai puțin, formulează limpede pe parcursul cărții și în final felul în care se poate ieși din continuitatea moartă cu un trecut dureros. O carte în care cititorii vor regăsi neașteptat visul gustian al anilor interbelici, închisorile și domiciliul obligatoriu survenite fără justificare în viețile tinere, umbra pe care ele o lasă asupra familiilor astfel încercate, greutățile de tot felul care împiedică încă transmiterea întreagă a gândului sau cunoașterea  echilibrată a faptelor și obligă la reluarea, iar și iar, a căutărilor de neeludat.

-Sanda Golopenția

Volumul va fi lansat la Tîrgul de Carte Bookfest, sîmbătă, 2 iunie, cu începere de la ora 13.30, la standul editurii Polirom. Alături de autoare va fi, în calitate de vorbitoare, Sanda Golopenția. De asemenea, tot acolo, va fi, ca vorbitor, și Ionuț Butoi.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *