Oana Bârna,
20 octombrie 2017
Ideea unui volum cu mai mulţi autori pe tema Cum să fii fericit în România a apărut într-o şedinţă de redacţie a Editurii Humanitas, pe la sfârşitul primăverii. În ce mă priveşte, eram convinsă că în atmo- sfera României de atunci – care de fapt nu s-a schimbat între timp, cel mult ne-am deprins cu ea şi ne-am resemnat– o asemenea carte era foarte necesară.
Dragi prieteni – le spuneam într-un mail colectiv scriitorilor pe care-i invitasem, din partea editurii, să participe la volum –, România arată tot mai rău în ultima vreme şi asta ne deprimă şi ne demotivea- ză pe toţi. Dacă nu vrem să ne expatriem, cum am putea fi mulţumiţi în această ţară? Avem şi motive de fericire (orice ar însemna asta) în România? Putem să ne găsim un echilibru, putem descoperi insule de seninătate cu toate că trăim aici? Avem soluţii individuale? Probabil că da. Sigur că da – dacă ne gândim la cei care au ales de bunăvoie Româ- nia, părăsindu-şi ţara de origine.
Le dădeam şi „indicaţii preţioase“ viitorilor autori: În ciuda titlului de carte how to americană, nu am vrea de la dumneavoastră texte-reţetă. Nici texte-eseu, adică texte teoretice, nu am vrea, sau doar prin excepţie. Am vrea poveşti: texte care să ilustreze tema printr-un moment sau printr-o întâmplare (fie şi fictivă, se admite şi literatura!), nu s-o „rezolve“ direct. Poveştile momentelor de bucurie intensă, po- veşti din prezentul simplu, cotidian (micile bucurii) sau poveşti nos- talgice, din alte vremuri.
Cineva mi-a replicat că e o temă imposibilă, dat fiind că poţi să eşuezi cu uşurinţă în clişee. Din fericire, n-a fost aşa. S-au strâns în cele din urmă, în toamnă, 17 texte: poveşti de viaţă adevărată, literatură (inclusiv o fabulă), eseuri. Toate sincere şi lipsite de orice clişeu ori re- ţetă. Mi s-a părut că formează împreună un poliedru neregulat: fiecare faţetă reflecta un fel de a trăi fericirea în mijlocul nefericirii. Ca şi pe vremea când era doar un proiect, cred că această carte poate aduce in- spiraţie şi speranţă celor care o citesc.
Le mulţumesc Lidiei Bodea şi Ioanei Pârvulescu pentru ideile lor excelente privind alcătuirea volumului. Antologia Cioran cu care se deschide i se datorează Lidiei, iar colecţia de răspunsuri la punc- tul 7 din chestionarul lui Proust, cu care se încheie, a fost ideea Ioanei (doar una dintre ele!); tot Ioana m-a sfătuit cu pricepere şi m-a încurajat de multe ori. Îi sunt, de asemenea, recunoscătoare Angelei Rotaru, rea- lizatoarea copertei, care a avut o misiune într-adevăr imposibilă – să ilustreze un titlu trimiţând la simboluri „grele“ – şi a reuşit să găsească o soluţie grafică minunată.
Notă: Oana Bârna este coordonatoarea volumului ”Cum să fii fericit în România”, editura Humanitas, 2017.