Arheologia Cuvintelor

coperta 1La început a fost Cuvântul, cu toate că unii mai rătăcesc întrebându-se dacă a fost chiar așa. Apoi, din acel cuvânt au apărut celelalte cuvinte și odată cu ele sensurile. Și nimic nu a rămas neschimbat până astăzi. Asemeni universului aflat într-o perpetuă transformare, la fel, cuvintele își au propria dinamică: se ascund, dispar, își modifică și îmbogățesc sensurile sau pot muri. Cartea cuvintelor dispărute este poate cel mai bun instrument pentru a le oferi copiilor maginea acestei lumi a cuvintelor și sensurilor.

Dinamică acestei lumi nu poate fi oprită. însă ea poate fi înțeleasă. Dar pentru asta, trebuie început de undeva. Într-o bună masura cartea scrisă de Mircea Stanciu este o introducere în arheologia cuvintelor. Dar nu avem de-a face cu o lucrare introductivă obișnuită. Poate și pentru ca este destinată copiilor, cartea nu prezintă monoton instrumente și metode. ci îl poartă pe cititor prin povesti, joc sau pilde către întrebările importante pe care orice arheolog al cuvintelor trebuie să și le pună. Pentru că nu este cale mai bună să începi ceva nou decât găsirea întrebării potrivite și înainte de asta, dobândirea deprinderii de a privi atent in jur.

Cartea Cuvintelor Dispărute scrisă de Mircea Stanciu și ilustrată de Maria Brudașcă apărută la Editura Frontiera este o lucrare destinată în special copiilor. Dar cartea poate să atragă atenția deopotrivă cititorului matur, experimentat. Acestea fiind spuse, cred că articularea unor gânduri de întâmpinare vis a vis de o carte nu este exclusiv o activitate de adult, mai ales dacă este vorba de o lucrare precum Cartea Cuvintelor Dispărute. Așa că, dragi părinți, după ce ați parcurs cartea împreună cu copiii, îndemnați-i să-si pună și ei în cuvinte gâdurile, mai jos în spațiul pentru comentarii.

Mircea

Lansarea cărții la Târgul de carte BOOKerini

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *