Potemkin, Ubu, Putin

« Guvernul din Kiribati analizeaza o propunere primita de la un om de afaceri care vrea sa reinstaureze monarhia rusa pe teritoriul acestui stat insular din Oceanul Pacific, informeaza BBC, citat de News.ro. Anton Bakov, un fost parlamentar rus care este liderul Partidului Monarhist, vrea sa foloseasca trei insule nelocuite din Kiribati pentru a construi pe ele hoteluri si pentru a infiinta astfel „o Rusie alternativa”, a relatat Radio New Zealand. Antreprenorul rus spune ca va aloca 350 de milioane de dolari acestui proiect, iar sotia lui a declarat pentru acelasi post de radio ca ideea sotului ei este sprijinita „de un numar mare de patrioti rusi care nu sunt multumiti de regimul lui Putin”. Monarhia rusa a fost inlaturata in 1917 prin Revolutia Bolsevica, insa Anton Bakov a luptat in ultimii ani pentru restaurarea ei. In 2011, el a creat „Tronul Imperial” – o micronatiune nerecunoscuta de alte state si fara teritoriu – in care liderul se va numi „Imparatul Nicolae al III-lea”. Saptamana trecuta, un oficial din guvernul statului Kiribati a spus ca propunerea inaintata de Anton Bakov este inca analizata de Comisia pentru Investitii Straine. De atunci, ea a beneficiat de sprijinul lui Teburoro Tito, un fost presedinte din Kiribati, care a spus ca aceasta initiativa ar putea aduce multi bani in industria turismului local, „presupunand ca lucrurile pe care ei le spun sunt adevarate”. Insa alte surse oficiale indeamna la prudenta. Sitiveni Halapua, un specialist in dezvoltarea regiunii Oceania-Pacific, a spus pentru Radio New Zealand ca intelege foarte bine faptul ca guvernul din Kiribati cauta investitii pentru a combate efectele incalzirii globale, dar este de parere ca propunerea formulata de antreprenorul rus este „foarte ciudata” si „inspaimantatoare”. Anton Bakov a incercat in trecut sa gaseasca terenuri nelocuite pentru proiectul „Rusiei alternative” si in alte regiuni ale lumii. Potrivit presei internationale, el ar fi cumparat o insula din Cook Islands, insa informatia a fost negata de guvernul local. » (Hotnews, 30 ianuarie 2017).

bizar

Împăratul Nicolae al III-lea e un actor de 63 de ani originar din Volgograd. A jucat de cîteva ori rolul lui Hamlet, de vreo două ori rolul Regelui Lear, a prins roluri bunicele în trei piese ale lui Ibsen, dar şi în piese de Cehov, Wedekind, Strindberg, Giraudoux, Anouilh. A acceptat propunerea lui Anton Bakov în vara lui 2014 şi de atunci a renunţat la teatru pentru a deveni om de stat. Nu ştie dacă succesorul său în fruntea marii naţiuni a Tronului Imperial se va numi tot Nicolae al III-lea sau dacă noului împărat i se va putea spune Nicolae al IV-lea, fiindcă decizia îi aparţine harnicului Bakov, el are şi ideile, şi banii. Iar din aceşti bani, în fiecare lună intră în contul Împăratului Nicolae al III-lea suma de 5000 de euro, potrivit inţelegerii încheiate în faţa unui notar de la Bremen în data de 12 iulie 2014.  Suma se va dubla de îndată ce va fi încheiată tranzacţia cu guvernul din Kiribati, iar cele trei insule vor aparţine marii naţiuni a Tronului Imperial. Împăratul Nicolae al III-lea nu ştie nici dacă supuşii săi vor fi ruşi aduşi din toate colţurile lumii, plătiţi cu 2000 de euro pe lună de ingeniosul Anton Bakov, sau dacă nu cumva vor fi melanezieni momiţi de cei 200 de euro pe lună oferiţi de intrepidul om de afaceri. Dacă ar putea să decidă el însuşi, Împăratul Nicolae al III-lea ar prefera să fie părintele unei noi umanităţi, umanitate virginală obţinută în urma fericitului amestec dintre ruşi şi melanezieni, dintre oamenii stepelor şi oamenii oceanului, dintre băutorii de de vodcă şi băutorii de lapte de cocos. Dar ceea ce-şi doreşte Împăratul Nicolae al III-lea nu are prea mare importanţă, căci dacă abilul Anton Bakov îi va cere să domnească peste un popor de şacali, el o va face, la fel cum nu va crîcni nici dacă i se va cere să fie suveranul unui neam de linguri cenuşii sau de varani de Komodo, atîta vreme cît contractul este respectat cu stricteţe şi el poate să folosească o mare parte din cei 5000 de euro primiţi în fiecare lună pentru a comanda din diverse colţuri ale lumii timbre cu Napoleon Bonaparte.

Visele Împăratului Nicolae al III-lea sînt mereu liniştite, nu-şi aminteşte să fi avut parte vreodată de vreun coşmar. Fanfare, onoruri, atmosferă de bîlci, copii care mănîncă vată de zahăr murdărindu-se pînă la urechi în vreme ce privesc bărbatul cu muşchi de oţel sau femeia cu barbă. Se trezeşte mereu fericit, chiar nu are de ce să se plîngă. Dar sentimentul cel mai puternic pe care îl încearcă apare mereu la sfîrşitul aceluiaşi vis : Vladimir Putin e răsturnat de la putere şi fuge din Rusia, dar nu reuşeşte să obţină azil politic decît din partea marii naţiuni a Tronului Imperial. El îl primeşte cu bunăvoinţă la curte, îl acoperă de onoruri şi îl invită să-l privească jucînd în Regele Lear. Apoi, în fiecare dimineaţă, după ce iau împreună micul dejun, joacă două partide de şah. Cîştigă întotdeauna, Putin e mat după cel mult 24 de mutări.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *